Trista poveste a masterplanului pe gunoi

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
6Comentarii
Trista poveste a masterplanului pe gunoi 
Un proiect de 120 de milioane de lei, care a debutat în 2010, care trebuia finalizat în 2015, care a primit păsuiri timp de trei ani şi care le-a lăsat firmelor în zadar şase luni pentru pregătiri.

Arad. Nu a fost uşor nicio clipă cu matserplanul pe deşeuri al Aradului, care a fost acum raportat ca finalizat. Până să fie pus în practică, Aradul a avut nevoie de amânări peste amânări pentru a putea fi gândit iar mai apoi implementat. Acum doi ani, exact la început de ianuarie, scriam că masterplanul pe deşeuri are toate şansele să fie finalizat, în condiţiile în care Ministerul Dezvoltării ne mai dăduse încă doi ani să îl terminăm. Stătusem până atunci, nu noi neapărat, ci cei care implementaseră proiectul, ADI Deşeuri, cu sabia deasupra capului, în condiţiile în care lucrările trebuiau finalizate încă din 2015. Ca noroc, niciunul dintre judeţele ţării care au accesat fonduri pe deşeuri, implicit Aradul, nu a reuşit să închidă atunci proiectul, așa că Ministerul Dezvoltării Regionale a decis să mai dea un răgaz, până la finele lui 2018. Chiar și la acea dată, ianuarie 2017, lucrările şi achiziţiile din cadrul masterplanului pe deşeuri erau deja gata de ceva vreme, numai că a fost extrem de greu să fie organizate licitaţiile pentru stabilirea operatorilor care vor colecta şi transporta gunoiul arădenilor. Toate licitaţiile organizate pentru stabilirea acestor operatori au fost contestate. Și după contestații și contestații, chiar și după semnarea contractelor, chiar și după doi ani de îngăduințe, ba chiar și după șase luni – timp oferit firmelor pentru a se familiariza cu Aradul și gunoiul de aici -, masterplanul pe deșeuri lasă pe mai departe de dorit. De această dată, chiar din cauza celor care au câștigat licitațiile atât de râvnite pe gunoiul arădenilor.

Valoare uriaşă, probleme mari
Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Arad este un proiect cu o valoare uriaşă, de peste 120 de milioane de lei, care a demarat încă din anul 2010. Cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 98 la sută, au venit de la Uniunea Europeană şi de la Guvernul României, confinanţarea Aradului fiind de numai 2 la sută din valoarea proiectului.
În primă fază, masterplanul pe deşeuri trebuia finalizat până în 31 decembrie 2015. În toţi aceşti ani, se vorbea despre faptul că dacă proiectul nu va fi dus la bun sfârşit, Consiliul Judeţean Arad ar putea fi obligat să restituie toţi banii!6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor