UDMR Arad, în Parlament

De Simion Todoca
1Comentariu
UDMR Arad, în Parlament
© Doi foşti deputaţi UDMR Arad Foto: JA
Dacă la nivel naţional UDMR trece pragul de 5%, organizaţia judeţeană Arad are şanse considerabile să revină în Parlament.

La nivelul judeţului Arad, sistemul uninominal la alegerile parlamentare a fost net dezavantajos pentru UDMR Arad, care, pentru prima dată nu a mai avut parlamentar. Revenirea la sistemul pe liste dă din nou şanse organizaţiei arădene, dar sunt câteva condiţii pentru a „prinde” un deputat. Mai întâi, explică preşedintele UDMR Arad, Farago Peter, este obligatoriu un procentaj la nivel naţional de peste 5%, însă măcar pe la 5,4- 5,5%, iar la Arad, peste 7%. Dacă aceste două condiţii se îndeplinesc, se poate primi un mandat la redistribuire, însă dacă UDMR Arad obţine sub 7% şansele sunt foarte mici, aproape de zero, pentru că voturile neutilizate se duc spre judeţele care obţin scoruri mai mari. „La modul matematic, pentru un mandat întreg ai nevoie de 15%, iar pentru a putea primi la redistribuire trebuie obligatoriu să faci peste 7%”, spune Farago.

La redistribuire

Aşa a fost cazul de fiecare dată, organizaţia arădeană neavând niciodată voturi suficiente pentru un mandat întreg, dar primind voturile rămase de la judeţele care au obţinut rezultate mai slabe. Cert este că dacă se păstrează rezultatele de la locale pentru consiliile judeţene, finalitatea va fi cea dorită. La nivel de ţară, UDMR a obţinut pentru consiliile judeţene 5,36%, iar la Arad, în jur de 7,5, cu un vârf de peste 8% în municipiu. Aşadar, premisele sunt încurajatoare.

Prag alternativ

Pentru ca UDMR să intre în Parlament chiar dacă nu realizează pragul electoral de 5% la nivel naţional, există un prag alternativ, care presupune ca în minimum patru circumscripţii să obţină 20%. Este evident, însă, că, în acest caz, UDMR Arad nu ar mai avea nicio şansă, mandatele fiind adjudecate de către acele organizaţii care ajung la 20% sau peste.

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor