UE a dezbătut raportul de aderare

UE a dezbătut raportul de aderare
Parlamentul European a dezbătut rapoartele speciale privind progresele înregistrate de România şi Bulgaria în vederea aderării la Uniunea Europeană la termenul propus, 1 ianuarie 2007.

Raportorii s-au ferit să anticipeze decizia pe care o va lua plenul, dar au punctat eforturile făcute de Bucureşti şi Sofia pentru a răspunde criteriilor comunitare.

Nu au fost uitate însă nici marile capitole restante, enumerate în numeroasele amedamente depuse la rapoartele de bază. În cazul particular al României, tonul raportorului Pierre Moscovici a fost încurajator.

Pierre Moscovici a declarat răspicat că în privinţa aderării României la Uniunea Europeană, data de 1 ianuarie 2007 rămâne încă un termen realist. El a mers chiar mai departe, subliniind că intrarea României în marea familie europeană poate fi un adevărat catalizator pentru funcţionarea organismului european. Pierre Moscovici are însă şi unele rezerve.

“Raportor pentru România Parlamentul trebuie să se asigure că reformele nmecesare sunt puse în practică în mod corespunzător. Raportul meu evidenţiază problemele cu care România se confruntă în procesul de aderare, mai ales în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. Mă refer la transparenţa sistemului judiciar, la lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, la securizarea graniţelor, la protecţia minorităţii maghiare, dar şi la protecţia mediului”, a precizat Pierre Moscovici.  

La rândul său, comisarul pentru extindere, Olli Rehn , s-a pronunţat pentru continuarea negocierilor, insistând că, în ciuda rămânerilor în urmă, progresele trebuie încurajate.

Votul Parlamentului european pe marginea celor două rapoarte este aşteptat în cursul zilei de astăzi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !