Ultima aventură pentru Captain Adventure

Ultima aventură pentru Captain Adventure
S-a scris şi ultima aventură pentru ultimii opt tineri din Arad plecaţi să facă cunoştinţă cu Iordania şi să schimbe impresii, experienţe, limbă, cultură, noutăţi cu tinerii din Iordania.

Un schimb de experienţă fascinant, inedit, frumos, cu şocuri, acele şocuri pe care ţi le dă o altă civilizaţie decât cea în care trăieşti, cu dobândirea a sute de cunoştinţe şi zeci de informaţii utile despre o lume care nu ţi-a fost accesibilă până acum. O ofertă pentru opt tineri care au aplicat şi au avut şansa să fie selectaţi să facă parte din proiectul tinerilor de la Asociaţia Pas Mare: „Captain Adventure”. Au plecat, alături de doi lideri de grup, la mijloc de septembrie spre Iordania şi, timp de două săptămâni, şi-au petrecut viaţă şi au trăit o sumedenie de experienţe inedite în Ajlun, la trei ore de Amman, alături de opt tineri din Iordania şi doi lideri iordanieni.

Au început cu jocuri de cunoaştere, de familiarizare cu ţara şi tinerii de aici, au mers apoi mai departe în a-şi împărtăşi experienţele şi cunoştinţele dobândite până acum, au făcut filme pe teme de protecţie a mediului, au creat bunuri utile din obiecte reciclabile, au învăţat de la autorităţile de acolo cum să acorde primul ajutor, cum să salveze viaţa unui om, cum să-i ofere sprijin medical până la sosirea salvării, au făcut cunoştinţă cu reprezentanţi au Ministerului Mediului şi au aflat mai multe despre programele lor de protecţie a mediului înconjurător, au vizitat instituţii gândite cap- coadă ecologic, cu angajaţi doar din zonă, şi desigur au vizitat tot ce se punea vizita: Amman, Marea Moartă, ruinele romane din Jerash, deşertul şi, desigur, fabuloasa Petra.

Dar mai cu seamă au trăit în cultura iordaniană zi de zi şi au încercat, totodată, să împărtăşească din tainele şi frumuseţile culturii româneşti tinerilor iordanieni, care s-au dovedit calzi, dornici de a afla cât mai multe despre România, extrem de atenţi la limba română, interesaţi să înveţe cât mai multe cuvinte din română, dar şi foarte dornici să viziteze frumuseţile ţării.

O experienţă pe care toţi cei 16 tineri aflaţi în stagiul al III-lea şi ultimul al proiectului Asociaţiei Pas Mare au precizat că ar repeta-o oricând. Pentru că cel mai important câştig al experienţei de două săptămâni în Iordania au fost prieteniile create.

La final, tinerii au plecat fiecare la casele lor şi şi-au luat adio de la Ajlun, tabăra guvernamentală şi localnicii primitori contabilizând prietenii devenite nesecrete, cadouri, bileţele fabuloase care ascund tainele prieteniei ce au legat-o acolo şi o uluitoare experienţă de care nimeni nu mai vrea să se despartă. Despărţirile s-au dovedit a fi cele mai grele, pentru că niciunul dintre participanţi nu a dorit ca aventura să se termine. Totuşi, proiectul Captain Adventure a luat sfârşit după trei stagii în Iordania şi după ce 30 de arădeni şi nu numai au călcat pe meleagurile aparte ale Iordaniei, legând prietenii cu cei 30 de tineri iordanieni participanţi în proiect.

Aşa s-a scris istoria Captain Adventure, un proiect Erasmus +, pentru schimb de tineri, depus la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, în care au fost implicate nu mai puţin de trei agenţii din Arad: Pas Mare, Educatio şi Centrul Judeţean de Voluntariat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !