Ultima zi, ultima seară la fARAD

De Adriana Barbu
Ultima zi, ultima seară la fARAD
Patru filme pentru ultima zi de festival, două la Cinema Arta, două la fabrica Teba. Şi un Live Set cu Danaga, desigur la Teba.

Duminică e nebunie la fARAD. E „Nuts!” de la ora 15.00, e „Houdson, avem o problemă” („Houdson, we have a problem”), de la 17.00, ambele la Cinema Arta, după care distracţia se mută la CitiZenit şi a lor fabrică Teba, unde de la ora 19.30 e „White is the new white”, scurtmetrajul arădeanului Mihnea Rareş Hanţiu, urmat de documentarul „The show of shows” şi de un Live Set cu Danaga.

Să începem cu începutul sfârşitului.

„Nuts” este a patra premieră pentru fARAD. În regia lui Penny Lane, filmul american de 79 de minute a primit premiul juriului pentru montaj la festivalul de la Sundance. Un film care povesteşte: „În 1917, John Romulus Brinkley, un doctor din Kansas, susține că a descoperit un tratament revoluționar contra impotenței: transplantul de testicule de capră la bărbați. Brinkley se transformă dintr-un provincial sărac într-o celebritate națională în Statele Unite, transformând în același timp peisajul mass-media și mecanismele publicitare de la acea vreme. Trecutul este re-creat cu ajutorul animației și al unor materiale ironice de arhivă în acest documentar hilar, surprinzător ca structură.

Filmul va putea fi văzut de arădeni, duminică, 9 octombrie, de la ora 15.00.

„Houston, We Have a Problem” este cea de a cincea şi ultima premieră la fARAD!

Este o comedie în regia lui Žiga Virc, din 2016, coproducţie Croația/Germania/Cehia/Quatar/Slovenia, lung de 88 de minute. A fost prezent la festivalul de la Tribeca şi este proiectat pentru prima dată în România la fARAD. Imaginile documentare de arhivă comunică complicat cu prezentul: ce vedem și ce credem că vedem pot fi două lucruri diferite. Acest hibrid care combină documentarul de arhivă cu ficțiunea comică se joacă cu așteptările publicului și rescrie istoria aeronauticii americane și a Iugoslaviei lui Tito dintr-o perspectivă care se joacă simultan cu teoriile conspiraționiste și cu nostalgia unui trecut în care totul părea posibil”. Filmul, în premieră în România, va putea fi văzut duminică, 9 octombrie, de la ora 17.00.

„White Is the New White” este scurt-metrajul arădeanului Mihnea Rareş Hanţiu care vine, la 19.30, la fabrica Teba cu al său mesaj. Creat în 2016, filmul de 24 de minute este urmat de un party cu muzică live- Live Set cu Danaga – eveniment prezentat în parteneriat cu CitiZenit. Revenind la scurt metrajul lui Hanţiu, acesta este un film atmosferic și meditativ despre transformarea unei relicve a trecutului, fabrica Teba din Arad, într-un vehicol al viitorului: un spațiu creativ contemporan real și viu.

„The Show of Shows”, un film de 76 de minute în regia lui Benedikt Erlingsson, din 2015, Islanda/Marea Britanie, prezent la festivaluri precum Sheffield, Sarajevo, San Sebastian, va închide festivalul f ARAD după un maraton de 16 filme. „Universal și hipnotic, acest film făcut exclusiv din materiale de arhivă, fără dialog și fără un fir narativ aparent, funcționează strict emoțional: imaginile, combinate cu fundalul muzical cu totul special al trupei Sigur Rós, sunt montate în episoade surprinzătoare care vorbesc simultan despre istoria circului și despre relația noastră cu trecutul. Evenimentul de final de fARAD va avea loc la fabrica Teba, de la ora 19.30.

Taguri: , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !