Ultimele zile de maraton teatral

De Adriana Barbu
Ultimele zile de maraton teatral
© Imagine din „În inima nopţii” FOTO: REMUS TODERICI
Nouă piese şi două concerte în ultimele trei zile, la Festivalul de Teatru Nou Arad. Sunteţi pregătiți de maraton?

E Columbinus, În inima nopţii, mai vine şi Autopsia (unor crime nevinovate), cu tot cu Vertij şi Guppi, ba chiar Respiraţii, cu Aglaja, Anul dispărut, 1989 şi (D)efectul Placebo. Mai exact, nu mai puţin de nouă piese pentru ultimele trei zile de festival. Şi, în plus, totul condimentat cu concertele: Subcarpaţi şi Ioan Gyuri Pascu&The Bule Workers, unul vineri, celălalt sâmbătă, unul la Teatrul de Vară, de la ora 20.30, celălalt, cel care încheie Festivalul de Teatru Nou, de la 23.00, la Cafe Boemme Teatru. După care, pentru toţi cei care au ales să străbată de tot sau în parte acest maraton cultural, va veni o binemeritată pauză de teatru.

Dar, până atunci, haideţi să vedem ce oferă în ultimele trei zile din cele zece gândite pentru iubitorii de dramaturgie, Festivalul de Teatru Nou Arad.

Vineri, de la ora 17.00, e Focus TeenAger (pentru ultima dată). E „Columbinus”, un spectacol de Stephan Karam şi PJ Paparelli în regia lui Horia Suru. Piesa celor de la Teatrul Municipal Baia Mare, în parteneriat cu The Dramatic Publishing Company din Woodstock (SUA) durează 2 ore şi 10 minute şi se va juca în Sala Mare. Tot vineri, dar de această dată într-un cort amenajat în Piaţa Avram Iancu, de la ora 21.00, vine „În inima nopţii – Episodul Lear”, un spectacol cu inseriţii de George Banu şi Monique Borie, după, desigur, William Shakespeare, al Teatrului „Regina Maria” Oradea, în regia lui Gavriil Pinte.

4 pentru sâmbătă

Sâmbătă, totul începe cu o „Autopsie (a unei crime nevinovate)”, de la ora 11.00, în Sala Studio, un spectacol în limba franceză al Trupei de teatru licean francofon AMIFRAN, după texte de Gerald Gruhn şi Vasile Leac, un spectacol de o oră „plin de nuanţe şi cruzime”. De la ora 18.00, de această dată în Sala Mare, e „Vertij”, spectacolul teatrului „Aureliu Manea” Turda, în scenariul şi regia lui Mihai Mănuţiu. O oră despre abisul uman, despre spaţiul şi timpul mereu în schimbare, despre raportul omului cu lumea înconjurătoare, un mod de existenţă a celor care simt că pierd controlul.

La 19.30, de această dată în Sala Sutdio, vine „Guppi” de Vasili Sigariev, spectacolul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara. Timp de o oră şi 35 de minute, actorii ne vor spune povestea impresionantă şi comică a unei femei nefericite de a cărei existenţă se agată un bărbat bun şi unul rău, „o Ana Karenina în mijlocul junglei de beton”.

Sâmbătă e, credeţi-ne, maraton de teatru, pentru că după cele trei piese deja menţionate, mai vine una: de la ora 21.00, în Club Flex, se respiră altfel. „Respiraţii” de Duncan Macmillan e piesa cu care vine în festivalul arădean Teatrul de Copii şi Tineret „Ariel” Târgu-Mureş. O piesă despre un tânăr cuplu care în vremurile noastre decide să aibă un copil, despre un cuplu şi lupta sa încercând să răspundă întrebărilor despre viaţa de familie, speranţă, trădare, pe timp de o oră şi 40 de minute.

Ultima zi de festival

Ultima zi de festival, duminică, 15 mai, începe la ora 17.00, la Sala Studio, cu Aglaja, de Aglaja Veteranyi, spectacolul Centrului Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti, o piesă care proiectează, dansează şi cântă destinul unei familii de artişti de circ. De la ora 19.00, în Sala Mare, va fi „Anul dispărut. 1989” de Peca Ştefan, în regia Anei Mărgineanu, un spectacol al Teatrului Mic Bucureşti, de o oră şi 50 de minute despre 1989, adică un final de lume şi întrebările care au curs după.

Ultima piesă din festival e „(D)efectul Placebo”, o creaţie colectivă, pusă în scenă la Sala Studio, de la ora 21.30. Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti împleteşte, timp de o oră şi 30 minute, în conceptul şi scenografia lui Ştefan Lupu, poveştile a trei oameni aparent normali într-o societate anormală care obligă individul să devină artificial, dependent şi singur….

Subcarpaţi atacă Teatrul de Vară

Schimbare la Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad! Organizatorii FITN4 anunţă că „în programul celei de-a şaptea zile de festival, concertul trupei SUBCARPAŢI, programat în cel de-al doilea weekend de festival – ca un respiro după 18 spectacole de teatru – va avea loc vineri, 13 mai, ora 20.00 la Teatrul de Vară (de pe strada George Bariţiu), şi nu în Sala Mare a Teatrului Ioan Slavici, ora 22.30, aşa cum era anunţat iniţial”.

Cel mai probabil, organizatorii mega-evenimentului teatral au decis că Teatrul de Vară (curtea interioară sau sala de film) este o locaţie mult mai potrivită pentru concertul trupei bucureştene ce combină elemente din muzica electronică şi hip-hop.

Şi în ultima zi de festival, organizatorii vă propun, aşa cum am precizat deja, un concert. Este vorba de concertul lui Ioan Gyuri Pascu& The Blue Workers. Evenimentul ce va închide, în fapt, festivalul este programat pe 14 mai, ora 23.00 în Cafe Boemme Teatru.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !