Ultimul aranjament al Guvernului Dăncilă pentru polivalentă

De Cristina Ghilea
Sala polivalentă prinde contur
Sala polivalentă prinde contur - © FOTO: Ioan Mihaiu

Ultimul aranjament birocratic referitor la finanțarea sălii polivalente din Oradea a fost făcut, săptămâna aceasta, pe final de mandat, de actualul guvern. a„Obiectivul are o valoare totală de 122.488 mii lei (inclusiv TVA) şi o durată de realizare de 27 de luni. Proiectul include și amenajarea întregului spațiu din jurul sălii, astfel încât să se creeze o zonă pietonală atractivă, ce va participa activ şi permanent la viaţa socială a zonei, funcționând ca un parc de cartier.

De asemenea, parcările pot contribui la descongestionarea traficului în municipiu, iar în perioada în care nu se organizează competiții, vor putea fi folosite şi de vizitatorii orașului. Municipiul Oradea va asigura, din venituri de la bugetul local, 1.802 mii lei (inclusiv TVA) pentru amenajarea terenului şi asigurarea și racordarea la utilități”, a transmis Guvernul prin comunicat de presă.

Acesta bate în cuie termenii negociați cu administrația locală: orașul își asumă o cotă mai mare din lucrări față de discuțiile inițiale, în sumă de peste 5 milioane euro, față de cofinanțarea convenită în 2016, de 3,8 milioane euro.

Hotărârea de Guvern aprobată în 14 octombrie este, de fapt, aprobarea celor votate la final de august, în Consiliul local al Oradiei. La finalul anului trecut, documentația proiectului sălii a fost revizuită din cauza modificării locației amplasamentului dar și din cauză că, în timpul scurs de la momentul licitației și până la dată efectivă a începerii contractului a trebuit actualizat prețulul contractului cu rata inflației.

Această modificare a reașezat și aportul Oradiei. Inițial, la lansarea proiectului, cofinanțarea lucrărilor municipiului, aproximativ 3,5 milioane euro, se rezumat strict la partea de construcție a sălii iar partea de exterior urma să fie preluată integral de Primărie.
Suma a crescut de la 3,8 milioane euro la 5,2 milioane de euro, din care 3,5 milioane euro reprezintă partea de construcție a sălii și cca 1,7 milioane euro sunt lucrările pentru partea exterioară.

Contractul a fost semnat în februarie 2018 între Compania Națională de Investiții și asocierea Construcții Erbașu SA, Intergroup Engineering SRL, Delta ACM 93 SRL și Trameco SA în calitate de antreprenor.

Recenta negociere dintre Primărie și CNI a stabilit că finanțarea din bugetul local să se facă în două tranșe: jumătate din sumă în acest an și cealaltă jumătate în ultimul an al construcției. Pe amplasament, lucrarea a avansează în ritmuri inegale. Dacă la început a trenat, executantul a crescut ritmul iar acum, oficialii se arată mulțumiți de avans. „Cu toate că suntem în sezonul de toamnă vremea este una favorabilă, astfel că lucrările Companiei Naționale de Investiții la noua Sală Polivalentă din Oradea avansează”, a constatat prefectul Ioan Mihaiu.

Mai reținut cu laudele, primarul Ilie Bolojan constată că „din punctul meu de vedere, constructorii au îmbunătățit ritmul, dar nu pot estima dacă vor termina sau nu până în 2020”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !