Un arădean acuză că ANI dă verdicte false

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
1Comentariu
Un arădean acuză că ANI dă verdicte false
Un consilier local din Zimandu Nou, declarat în conflict de interese de către Agenţia Naţională de Integritate, demontează acuzaţiile cu acte.

Teoretic, Agenţia Naţională de Integritate veghează asupra aleşilor locali, a primarilor, viceprimarilor şi consilierilor locali sau judeţeni, asupra acţiunilor făcute de aceştia, asupra respectării legii. Dar, din când în când, se pare că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) dă „rateuri”. Şi unele destul de mari. Din neglijenţă sau din rea voinţă, inspectorii inventează incompatibilităţi sau conflicte de interese, spun cei vizaţi, dar problema cea mare este că, teoretic, documentele emise de ANI sunt luate în considerare şi pot afecta viaţa politică sau administrativă a unuia sau altuia. Iată un exemplu. În urmă cu câteva zile, anunţam că trei aleşi din judeţul Arad, viceprimarul din Bârzava şi doi consilieri locali din Zimandu Nou, au fost găsiţi în incompatibilitate şi în conflict de interese. Unul dintre ei a rămas perplex când a văzut materialul pentru că informaţiile furnizate de ANI sunt, spune el, false. Dar false într-un mod grosolan. Iar omul a venit cu propriile documente.

Declaraţie falsă

Vasilică Gheorghiu, consilier local în Zimandu Nou, a fost declarat în conflict de interese de către agenţia de integritate. Potrivit anunţului făcut de cei de la ANI, Gheorghiu ar fi votat alocarea unor sume de bani pentru o asociaţie din care el face parte, dar a votat şi închirierea unui spaţiu care aparţine primăriei din Zimandu Nou către o societate la care el este administrator.

Aşadar, dacă este să ne luăm după ce spun inspectorii, într-adevăr Vasilică Gheorghiu se află în conflict de interese. Dar situaţia nu e chiar aşa. „Am adus cu mine procesul verbal al şedinţei în care s-a votat închirierea de către primărie a unui spaţiu către societatea la care sunt administrator. Şi, potrivit acestui proces verbal, scrie negru pe alb că eu şi alţi doi consilieri ne-am abţinut la acest punct. Hotărârea a fost adoptată cu 10 voturi pentru din 13 consilieri. Acest lucru l-am spus şi celor de la ANI. Şi le-am trimis şi procesul verbal al şedinţei. Nu ştiu ce au înţeles ei, dar afirmaţiilor lor sunt false”, ne explică Vasilică Gheorghiu, având în mână procesul verbal al şedinţei respective.

Dosar clasat

Referitor la celălalt cap de acuzare pe care ANI îl aduce lui Gheorghiu, acesta are o decizie a procurorilor prin care a fost declarat nevinovat. „Recunosc că, din neatenţie, am ridicat mâna şi am votat proiectul care a vizat alocarea unor sume de bani pentru o asociaţie a cărei membru sunt. Dar, din punctul meu de vedere, nici această acuzaţie nu mai stă în picioare. Pentru că un coleg consilier a depus o plângere împotriva mea deja. Iar Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, care a instrumentat dosarul, a clasat cauza. Clasarea am primit-o chiar în luna martie şi am trimis-o către ANI pentru a fi anexată la dosarul meu. Dar nu a luat-o nimeni în seamă”, spune Gheorghiu.

Încă un dosar

Că vrea, că nu vrea, Vasilică Gheorghiu va fi din nou cercetat penal pentru conflict de interese. Procurorii de la Timişoara vor lua din nou declaraţii şi vor aduna probe. Aceleaşi declaraţii şi aceleaşi probe care au fost adunate deja la începutul anului.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor