Un arădean la concursul mondial de sudură din China

De Adriana Barbu
4Comentarii
Un arădean la concursul mondial de sudură din China
© Imagini din concursul mondial de sudură Foto: JA
Sudorii arădeni au venit acasă de la concursul naţional „Tineretul Sudează” cu locul I şi locul II.

A fost întrunirea sudorilor, dar şi competiţia lor. În perioada 13- 15 aprilie 2016, la Piteşti, s-a desfăşurat Conferinţa Naţională Anuală a Sudorilor, iniţiată de Asociaţia Română de Sudură în parteneriat cu Institutul Român de Sudură, unde profesori, ingineri şi tehnologi au discutat despre problemele cu care se confruntă această meserie şi situaţia ei în viitor pe piaţa muncii, atât în ţară cât şi pe plan mondial.

Tot în această perioadă s-a desfăşurat şi concursul „Tineretul Sudează”, faza naţională ( pentru vârsta 18 – 24 ani), concurs la care Aradul a fost reprezentat de doi sudori, câştigătorii locului unu la faza judeţeană, Florin Ţugui şi Răzvan Nedelcu, angajaţi la Astra Rail Vagoane Marfă Arad, însoţiţi de Ioan Marian Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român, secretar al Asociaţiei Române de Sudură, Directorul Şcolii de sudură din Arad, şi Iosif Simon, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Sudură.

Competiţia a fost una strânsă, arădeanul Florin Ţugui, de la Astra Rail Vagoane Marfă Arad, alături de Sebastian Tanca, de la Comelf Bistriţa, şi Adrian Gheorghiţă, de la Şantierul Naval Damen din Galaţi, devenind cei trei sudori care vor reprezenta România la concursul mondial de sudură, competiţie care va avea loc în luna iunie în China.

Prestaţia sudorilor arădeni a fost una foarte bună, Răzvan Nedelcu câştigând şi el locul II, dintre cei 12 concurenţi participanţi.

Probe la sudură

Concurenţii au avut de trecut prin două probe de „foc”, un teoretică şi una practică, iar cea practică a constat în realizarea a trei procedee de sudură, respectiv SE-111 (sudură cu arc electric electrod învelit), MIG/MAG-135 (sudare cu electrod fuzibil în mediul de gaz protector) şi WIG -141 (sudare cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector). La Sudură SE-111(sudură cu arc electric electrod învelit) locul I a fost ocupat de arădeanul Florin Ţugui, Sudură MIG/MAG-135 (sudare cu electrod fuzibil în mediul de gaz protector) locul I i-a revenit bistriţeanului Sebastian Tanca, iar locul II arădeanului Răzvan Nedelcu, şi la Sudură WIG -141 (sudare cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector), locul I i-a revenit gălăţeanului Adrian Gheoghiţă.

Unde sunt sodurii?

În pofida bucuriei medaliilor, tristeţea tot a pus stăpânire pe coordonatorii sudurii arădene.

„Îmi pare nespus de rău că la aceste concursuri participă tot mai puţini tineri, anul acesta fiind prezenţi doar 12 concurenţi din cinci filiale, iar judeţe cu firme de tradiţie – şi aici aş aminti Constanţa şi Prahova – nu au avut reprezentanţi. Este dureros să vedem cum această meserie cu tradiţei şi greutate în industria românească este ocolită de tineri, cu toate că pe piaţa muncii este o meserie bine cotată şi bine plătită”, a declarat cu tristeţe Ioan Marian Crişan.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor