Un arădean se vrea la şefia sportului românesc!

De Daniel Scridon
Un arădean se vrea la şefia sportului românesc!
© Arădeanul Sorin Babii
Cea mai slabă clasare a delegaţiei României în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice după al doilea război mondial, locul 47, cu un bilanţ de cinci medalii (una de aur, una de argint şi trei de bronz), l-a determinat pe Alin Petrache să demisioneze din funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Pentru neîndeplinirea obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, mai exact câştigarea a 6-8 medalii. La propunerea Comitetului Executiv al COSR, interimatul a fost asigurat de fostul mare halterofil, Nicu Vlad, care a fost mandatat să pregătească alegerile.

Doi pentru un scaun

La expirarea termenului de depunere a candidaturilor pentru alegerile din 15 noiembrie, pentru şefia sportului românesc s-au înscris Gabriela Szabo (în echipă cu Virgil Stănescu, manager al echipei de baschet Steaua, pentru funcţia de secretar general) şi Mihai Covaliu (susţinut de George Boroi, şeful CSA Steaua). Ambii medaliaţi cu aur la Jocurile Olimpice. Misiunea noului preşedinte este de a reclădi mândria de a fi român prin câştigarea unei medalii olimpice. Pentru a se ajunge aici avem nevoie de programe sportive pe termen mediu şi lung, unitate şi modele de urmat. De asemenea este nevoie de un nou decalog al sportului românesc.

Sorin Babii, vicepreşedinte?

La alegerile de marţi, 15 noiembrie, vor fi aleşi doi vicepreşedinţi şi 20 membrii cu drept de vot în Comitetul Executiv al COSR. Arădeanul Sorin Babii se bate pentru un loc de vicepreşedinte cu Alexandru Dedu, Camelia Potec şi un alt fost sportiv cu trecut arădean (medaliat cu bronz la JO Atlanta 1996 pentru CS AMEFA, fostă Astra), Nicu Vlad. Doar doi vor ocupa această onorantă funcţie în COSR.

13 voturi arădene

Din cele aproximativ 120 voturi, 13 vor fi date de arădeni. Conform regulamentului COSR, fiecare membru deţine între 1 şi 4 voturi, federaţiile sportive cu participări mai numeroase la Olimpiadă având un număr mai mare de voturi. Arădenii care vor vota pentru Gabriela Szabo sau Mihai Covaliu sunt: Sandu Ion, FR Atletism – 4 voturi; Sorin Babii, FR Tir Sportiv – 4 voturi; Cristi Mureşan, FR Motociclism Viteză – 2 voturi; Alexandru Meszar, Direcţia Judeţeană de Sport Arad – 1 vot; Valeria von Groningen, ex Răcilă, personalitate, reprezentantă a FR Canotaj – 1 vot şi Sorin Babii, olimpic, reprezentant al FR Tir Sportiv – 1 vot.

Mulţumim, Stelică Văduva!

Dacă DJS Arad are drept de vot în alegerea preşedintelui COSR, acest lucru se datorează exclusiv fostului director Stelian Văduva – actualmente metodist în cadrul DJST Arad – , cel care a ştiut să facă lobby (în 2001, pe vremea când ministrul sportului a fost Georgiu Gingăraş) printre ceilalţi directori, astfel ca Aradul, alături de Constanţa, prin Elena Frâncu, să fie singurele direcţii sportive din ţară cu drept de vot în cel mai important organism al sportului românesc.

Al 5-lea preşedinte

Din 1990 şi pânã în prezent, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a avut doar patru preşedinţi: regretata Lia Manoliu (1990-1998), Ion Ţiriac (1998-2004), Octavian Morariu (2004-2014) şi Alin Petrache (2014-2016). Mâine vom afla numele celui de-al 5-lea preşedinte COSR.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !