Un debut amânat

ARAD – Unul dintre unghiurile din care trebuie privită literatura este acela al primelor manifestări ale înclinaţiei pentru literatură la un autor, al impactului existenţial care face dintr-un individ scriitor.

Pasiunea lecturii nu este ultimul fenomen care motivează o astfel de înclinaţie, uneori mai devreme, alteori mai târziu. Un adolescent cititor de romane poate începe prin curiozitatea în legătură cu secretele mecanismului epic. Adultul cu o reală experienţă de viaţă este adesea activat ca autor de sentimentul că evenimente ale existenţei sale sunt marcate de acel inedit datorită căruia trebuie să fie neapărat consemnate în scris, ele fiind, în felul lor, memorabile.

Scriitorul arădean Gavrilă Man Căvnicaru are, în sensul celor de mai sus, o biografie specifică.

Pasionat de lectură din adolescenţă, el s-a manifestat din tinereţe în sfera jurnalisticii, în timpul pe care i l-a oferit exercitarea profesiei. Prozei i s-a consacrat, la început, prin întocmirea unor fişe de existenţă, consemnări de evenimente şi personaje care adesea pot deveni material pentru scrieri memorialistice sau structuri epice veritabile. Debutul său literar este unul editorial pe care îl constituie prima sa carte de proză „Dezvăluiri la frontieră“ (2006), urmat în 2008 de romanul „Signora de Banat”.

Actualitatea prozei acestui autor o conferă, în primul rând, actualitatea întâmplărilor narate, iar, în al doilea rând, interesul cititorului actual pentru epoci şi evenimente istorice. Gavrilă Man Căvnicaru este prozator al actualităţii prin viziunea unor tare ale tranziţiei (lumea afacerilor şi întreprinzătorilor, a pătrunderii capitalului occidental în economia autohtonă etc.) („Signora de Banat“).

Scriitorul este memorialist prin derularea unor fragmente de istorie din veacul trecut, documente şi fapte desfăşurate de la Marea Unire la raptul Ardealului de Nord, până la democraţia populară. SSMD (societatea socialistă multilateral dezvoltată) se ilustrează printe altele în aspectele emigraţiei ilegale, dramatice; semidoctismul şi profesionalismul organismului M.I., funcţionarea serviciilor secrete, spionaj, etc. „Dezvăluiri la frontieră“ este, stilistic şi structural, o carte de memorii, heteroclită prin vastitatea temporală, diversă, evocată. După cum este şi firesc, din jurnal şi memorii nu lipsesc şi unele nuclee epice care tentează îndeosebi cititorul. Universul M.I. de la frontieră este măcinat de conflicte generate de lipsa profesionalismului şi incapacitatea unor organe (Fărâmiţă, Cosaşu), carenţe care le predispun la tot felul de fapte abominabile, între găinării şi violenţă.

O creaţie omogenă este romanul „Signora de Banat“. Unitatea acestui roman care ilustrează unele aspecte ale tranziţiei este asigurată de lumea afacerilor, a investitorilor italieni din zona de vest a ţării. Paleta personajelor este policromă. Lumea investitorilor italieni cinstiţi, competenţi şi competitivi, cum este Giulio Bertani este infiltrată de italieni a căror condiţie este mai mult decât îndoielnică, unii care nu se dau înapoi de la hoţie, crimă, asasinat (Diego Picolli, Gianfranco). Partea finală a romanului ia o turnură aproximativ poliţistă. Estetic romanul s-ar putea situa la limita realismului cu naturalismul.

Personajele cele mai conturate sunt Giulio Bertani, Viorica şi Petrache Bujor. Giulio Bertani poate fi marcat de anume tare psihice ereditare. El a eşuat în plan familial în Italia. Cu toate că este un investitor onest, abil şi priceput, ajuns în România, va cădea victimă Vioricăi, pe care a extras-o din lumea promiscuităţii, a şoselelor de centură. Deşi avertizat de o tentativă de atentat cu explozibil montat la automobile de Viorica şi Diego, acesta, datorită unei slăbiciuni ereditare pentru prostituată, în loc să-şi caute de sănătate, va sfârşi ucis de către aceasta, cu sânge rece, în propria baie. Aviz amatorilor!

Gavrilă Man Căvnicaru are darul de a întreţine interesul cititorului actual, de a-i stimula curiozitatea, lectura. Dubla sa disponibilitate prozaică stimulează orizontul de aşteptare, speranţa unor noi apariţii editoriale.

Petru M. Haş

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !