Un german acuză CIA de răpire şi tortură

Un german acuză CIA de răpire şi tortură
Scandalul centrelor de detenţie ale CIA continuă. Asociaţia americană de apărare a libertăţilor civile a dat ieri în judecată CIA pentru încălcarea drepturilor omului.

Plângerea a fost înaintată numele lui Khaled El-Masri, un cetăţean german de origine libaneză. Acesta a acuzat faptul că în 2003 a fost răpit de agenţii americani, apoi interogat abuziv în Afganistan.

Potrivit documentelor ce însoţesc plângerea, responsabilii CIA sunt acuzaţi că au încălcat legile privind drepturile omului răpindu-l pe Khaled el-Masri, suspectat că face parte din reţeaua teroristă Al -Qaida.

El-Masri a fost capturat în Macedonia la sfârşitul anului 2003 şi dus în Afganistan, unde a fost ţinut în detenţie timp de 5 luni, până când americanii şi-au dat seama că l-au confundat cu altă persoană.

,,Am fost bătut din toate părţile. Am fost umilit şi nu vreau să intru în detalii pe care le-am spus deja la poliţie”, a declarat Khaled el-Masri.  

Potrivit Asociaţiei americane de apărare a libertăţilor civile, răpirea şi tratamentul la care a fost supus cetăţeanul german sunt rezultate directe ale politicii CIA care permite arestarea suspecţilor de terorism fără a se trece prin procedurile formale.

Khaled a fost eliberat în mai 2004, după ce agenţii CIA au realizat confuzia, ei căutând un alt cetăţean cu acelaşi nume, care avea legături cu Osama ben Laden.