Un gestionar diletant – Tăriceanu

1Comentariu
Călin Popescu Tăriceanu este pe cale să piardă puţinele procente pe care şi le-a adăugat în ultima vreme – mai precis, de când a început să arate lumii că şi el are voce, că şi el ştie să se răstească ori să spună „nu”.

Spre nefericirea lui, Tăriceanu nu ne-a convins, dincolo de schimbarea vocii, a tonului, că este un politician cu clasă, abil, un maestru al diversiunilor şi al combinaţiilor, aşa cum este, bunăoară, duşmanul său, Traian Băsescu.

Tăriceanu se comportă uneori ca un novice într-ale politicii. Nu mai departe acum, când ne anunţă că este hotărât să amâne alegerile pentru Parlamentul Europei.

De ce le-ar amâna? Pentru că, zice el, nu este un climat politic propice (şi nu este, într-adevăr), că alegerile nu se fac pentru a fi oportune doar unui partid sau altuia (iar are dreptate), că el i-a avertizat de acest deznodământ şi pe cei din opoziţie, şi pe Băsescu, solicitându-le „să se astâmpere”, câte şi mai câte.

Toate-s adevărate, numai că niciunul dintre argumentele invocate de Tăriceanu nu se constituie în cauza cauzelor pentru care dumnealui – ca premier şi în calitatea de preşedinte al PNL – intenţionează să amâne alegerile pentru PE.

Adevărata pricină este starea de cădere liberă în care se află PNL, în acest moment. Practic, liberalii au regresat în privinţa imaginii lor, a cotei de simpatie în rândul electoratului, aflându-se la procentele pe care le aveau acum patru-cinci ani, înainte de venirea lui Theodor Stolojan în fruntea partidului.

De ce a ajuns PNL în această situaţie, după ce devenise principalul partid de opoziţie, un partid puternic, capabil să ia în braţe Partidul Democrat al lui Băsescu şi să-l aducă la putere? De ce şi cine este vinovat că raportul de putere între PNL şi PD s-a inversat? Cine este răspunzător pentru pierderea a mai bine de jumătate din capitalul de simpatie cu care liberalii trecuseră de alegerile din 2004? Răspunsurile trebuie să le ofere înşişi liberalii.

Tot ce putem spune noi este că prăbuşirea s-a petrecut în perioada preşedinţiei lui Tăriceanu şi că nu poate fi disociată de felul în care acesta a gestionat partidul.

Strâns cu uşa de evoluţia evenimentelor, Tăriceanu recurge la măsuri disperate, pe care le explică în mod naiv. Amânarea alegerilor nu va duce, până în toamnă, la revigorarea PNL.

Nici cu cele două suspendări din partid, dictate sâmbătă, nu se va schimba impresia electoratului. Dimpotrivă, electoratul poate constata că Tăriceanu face jocul opoziţiei, care i-a cerut un guvern fără PD şi alegeri pentru PE amânate. Să fie întâmplător că pretenţiile opoziţiei sunt onorate de Tăriceanu? Nu. Nimic nu e întâmplător, nici măcar faptul că PNL riscă să se scufunde până la înec.

Tristan Mihuţa1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor