Un impresionant program Luigi Cherubini la Cercul Militar

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
1Comentariu
Un impresionant program Luigi Cherubini la Cercul Militar
Recviemul în do minor, una dintre cele mai celebre partituri sacre ale secolului al XIX-lea, cântat de Filarmonica de Stat Arad.

Petru Sbârcea, seniorul artei dirijorale româneşti, revine pe podiumul de concerte al Aradului în programul Luigi Cherubini, în seara de joi, 20 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr. 19, pentru a dirija orchestra simfonică arădeană şi corului academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaş.

„Recviemul în do minor, una dintre cele mai celebre partituri sacre ale secolului al XIX-lea, scrisă de Cherubini în 1817, în amintirea lui Ludovic al XVI-lea, care a deţinut monopolul absolut în concertele memoriale ale Franţei din vremea lui Berlioz, este tema de meditaţie pentru perioada care precede începutul de noiembrie şi Sărbătoarea Luminaţiei. Ne acordăm aşadar la calendarul liturgic al toamnei şi în armoniile unei capodopere sublime ne îndreptăm gândurile către sufletele celor plecaţi dintre noi”, se arată în comunicatul Filarmonicii.

Argumentele

Tot aici se mai precizează faptul că „adulat şi răsfăţat al timpului său, considerat de Beethoven drept cel mai însemnat compozitor dramatic al Europei vremii, Cherubini s-a inspirat din modelul vocal renascentist şi din cultura instrumentală a clasicismului, adăugând însă în ţesătura muzicală o tentă de melancolie, inspirată de misterul transfiguraţiei şi al vremelniciei. Limitată la un dispozitiv de scenă care se rezumă la vocile corului şi ale acompaniamentului orchestral, partitura este una dintre cele mai apreciate lucrări ale repertoriului funebru universal şi este considerată astăzi egala celor semnate de Mozart, Brahms sau Berlioz”.

Cum arată programul muzical al serii de joi? De la ora 19.00, la Sala Cercului Militar, B-dul Decebal nr. 19, totul începe şi se termină cu Luigi Cherubini şi al său Recviemul în do minor, concert vocal simfonic, dirijor Petru Sbârcea (dirijorul corului Robert Daniel Rădoiaş).

Cine este Petru Sbârcea

Petru Sbârcea a absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj şi a studiat dirijatul la clasa distinsului dirijor şi profesor Antonin Ciolan. Datorită meritelor sale excepţionale, obţine numeroase burse de studii şi îşi continuă instrucţia în Italia, la Scala din Milano şi la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, la clasa de dirijat îndrumată de Franco Ferrara. Urmează şi alte etape de studii de perfecţionare, la Napoli şi Praga, cu Sergiu Celibidache, apoi la Conservatorul din Paris şi în SUA. In perioada anilor 1957 – 1976, Petru Sbârcea a fost dirijor la Opera Română din Cluj Napoca şi s-a dedicat în acelaşi timp carierei pedagogice, devenind în 1960 cadru didactic al Academiei de muzică “Gheorghe Dima“. În prezent este profesor la disciplina dirijat orchestră, la acelaşi institut de renume. Între 1976 şi 1990 a fost director şi prim dirijor al Filarmonicii de Stat din Sibiu şi se află şi astăzi la pupitrul acestui ansamblu simfonic, iar în 1992 devine directorul general al Operei Române din Cluj Napoca, proiectele sale artistice vizând concomitent stagiunile celor două instituţii muzicale.

Cariera sa dirijorală înregistrează numeroase apariţii pe scene de concert şi de spectacol din Germania, Ungaria, Franţa, Iran, Bulgaria, Austria, Belgia, Rusia, Adzerbaidjan, Olanda, Elveţia, Italia, Republica Moldova.

3 concert filarmonica1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor