Un mare câştig pentru arădeni

4Comentarii
Un mare câştig pentru arădeni
Oficiul de Cadastru şi Publicitate Arad, situat pe Splaiul General Magheru este o bijuterie.  Video

Arad – Cine a văzut noul sediul al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Arad (OCPI), situat pe malul Mureşului, în spate la Billa, şi dacă a mai şi intrat, cu treabă, acolo, poate să spună că s-a făcut o treabă bună.

Pentru arădeni. În exterior, spaţiu verde, curăţenie, gazon tuns englezeşte. În interior, mobilier şi aparatură modernă, începând cu infochioşcurile (monitoarele) care oferă informaţii utile cetăţenilor şi terminând cu fotocopiatoarele sau scanerele performante.

Bani cheltuiţi cu folos

Clădirea a fost construită cu fonduri repartizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, din bugetul propriu, şi a costat 3.223.108 lei (peste 32 de miliarde în lei vechi). Terenul a fost dat în folosinţă gratuită de către CLM pe toată durata funcţionării OCPI Arad, cu motivaţia că este vorba de o instituţie de interes public.

Aparatura modernă a fost achiziţionată cu bani de la Banca Mondială. Trebuie să spunem că, dincolo de preocuparea imediată pentru a-l servi pe cetăţean prompt, eficient, civilizat, noul sediu mai are un rost: acela de a dezvolta şi îmbunătăţi sistemul unic de evidenţă a proprietăţilor imobiliare din România (şi) prin dezvoltarea de infrastructuri.

Servicii, din cele mai diverse

La OCPI Arad îşi fac drum, zilnic, circa 500 de persoane. „Oamenii vin la noi, ne spunea doamna director Maria Elena Boroş, atunci când solicită întabulări, notări, informaţii despre proprietatea personală, extras de informare (C.F.) sau extras de autentificare – acesta se eliberează pentru notari, în scopul întocmirii de acte cu date autentice”.

Şi pentru că am amintit de notari, trebuie să spunem că OCPI Arad prestează şi servicii în domeniul cadastrului atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice. Apoi, la biroul de relaţii cu publicul există o listă cu specialişti autorizaţi în domeniul cadastrului (cu adresă şi număr de telefon) pentru ca fiecare cetăţean interesat să facă o lucrare tehnică (de întabulare etc.) să poată apela la aceştia.

Nu în ultimul rând, e de precizat că specialiştii autorizaţi beneficiază din partea OCPI de planuri cadastrale, de coordonatele geodezice necesare pentru măsurători în teren şi că pe noua clădire este amplasată o staţie permanentă GPS, cu care se fac măsurători în teren şi care oferă coordonatele de control.

În fine, OCPI contribuie la aplicarea legilor proprietăţii aplicate în teritoriu de consiliile locale. Aici vin procesele verbale de punere în posesie, planul parcelelor, care este verificat, după care se scrie titlul de proprietate.

Timp „pierdut” – 15 minute!

Credem că nu există arădean care să nu se fi îngrozit când o necesitate sau alta îl obliga să meargă la „Cartea funciară”, după un extras ori cu alte treburi. „Îngrozit”, pentru că ştia ce-l aşteaptă acolo: pe lângă faptul că trebuia să plece de-acasă cu noaptea-n cap, ca să ajungă să se înscrie pe listă, avea parte de nervi, înghesuială, de o zi întreagă pierdută. Cum e acum?

„Să mă contrazică cineva că stă la noi mai mult de un sfert de oră! – ne spunea, cu fermitate în glas, doamna director Boroş. La sediul vechi nu se puteau înscrie pe listă, într-o zi, mai mult de 100 de persoane. Ei bine, nu mai sunt liste, nu mai e înghesuială, oamenii nu mai au de ce să se scoale cu noaptea în cap. Oficiul se deschide la 8.30, fiecare cetăţean îşi ia un număr de ordine şi aşteaptă să-i vină rândul, la unul din cele şapte ghişee (de fapt, sunt opt ghişee, dar ne lipseşte încă un om).

Pe monitor vor apărea numărul de ordine al fiecăruia şi numărul ghişeului la care este aşteptat. Repet, nimeni nu «pierde» aici mai mult de 15 minute”, conchide doamna director.

De asemenea, a dispărut şi îmbulzeala care se crea la eliberarea actelor solicitate; între orele 14 şi 16 acestea se eliberează continuu. Şi, atenţie, acum se fac circa 500 de înscrieri pe zi!

Putem să afirmăm, aşadar, că acest nou sediu al OCPI, cu structura şi organizarea sa este un mare câştig pentru fiecare cetăţean al Aradului, pentru care muncesc 71 de angajaţi şi încă 83 de posturi noi urmează a fi ocupate. Plus că OCPI lucrează acum pentru public şi vinerea.

Termene şi tarife

a) Un extras de informaţii (C.F.) constă 20 de lei şi se eliberează a treia zi de la înregistrarea cererii. Se poate elibera şi în aceeaşi zi, cu o taxă de urgenţă în valoare de 100 lei.

b) Extrasul de autentificare cerut de notar, necesar tranzacţiilor, costă 40 de lei şi se eliberează a doua zi. Pentru o taxă de urgenţă de 200 lei, se poate elibera şi în ziua înregistrării cererii.

c) Întabularea unui titlu este gratuită. În schimb, pe cumpărător îl va costa 120 de lei, dacă termenul de înregistrare este cel uzual, adică de 21 de zile, sau 480 de lei pentru o înregistrare de urgenţă (la şapte zile).

d) Notarea unei construcţii noi în C.F. costă în funcţie de valoarea imobilului (0,05% din valoarea acestuia).

T.M.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor