Un monument de… prost gust

15Comentarii
Un monument de... prost gust
Un monument de... prost gust
ARAD – „Monumentul eroilor” din Piaţa Avram Iancu, o urâtă lucrare de artă şi care simbolizează trădarea.

Vine o vreme când trebuie să ne privim trecutul cu detaşare, chiar şi din punct de vedere artistic.

Faptul că dvs., de exemplu, vă iubiţi familia, patria sau pe Dumnezeu cu toată tăria fiinţei, nu vă garantează de fel că veţi reuşi să şi scrieţi o poezie patriotică sau mistică şi care să aibă şi valoare estetică. Vrem, nu vrem, atunci când este vorba de artă operează cu totul alte criterii decât sinceritatea trăirii, profilul moral al autorului, „iubirea de moşie” sau devotamentul faţă de divinitate. În artă chiar şi Iehova operează cu alte principii decât „Cele 10 porunci.”

Uitându-ne astfel la „Monumentul eroilor” din Piaţa „Avram Iancu” ne sare imediat în ochi masivitatea dizgraţioasă a luptătorilor şi aerul „balşoi”, de realism socialist pe care-l emană, în contrast izbitor cu clădirile zvelte din vecinătate. Şi oricât de ciudate ar fi gusturile oamenilor, nu cred că veţi putea găsi vreun vizitator al parcului, care să fie încântat privind această monstruozitate de beton şi metal.

Şi atunci? Să fie, totuşi, păstrat ca şi memento al vitejiei soldaţilor români?

Dar de la începutul şi până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial România a fost un posibil „monument” al laşităţii, al ipocriziei şi trădării. Ce poate fi mai ridicol decât soldaţii români părăsind nordul Transilvaniei în 1940 fără să tragă un foc de armă dar cântând din toţi plămânii „Nu vom ceda o palmă de pământ”? Sau ce poate fi mai perfid decât să-ţi loveşti pe la spate tovarăşul de luptă tocmai în momentul când tancurile sovietice ajungeau la graniţa României?

Exasperat la un monent dat de duplicitatea politicii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, bonomul Nichita Hruşciov ar fi exclamat: „Românii ăştia nu sunt un popor, sunt o curvă!” Şi ori de câte ori trec pe lângă acest monument – şi trec zilnic – nu pot să nu mă gândesc la cele spuse de „tavarişcea” Nichita.

Vasile Zarandan15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor