Un nou pasaj la Curtici?

De Alin Gherasim
10Comentarii
Un nou pasaj la Curtici?
Administraţia locală din Curtici se gândeşte să ridice un nou pasaj, după ce pasajul făcut de CFR este aproape impracticabil.

Chiar dacă a dispărut, în ultima vreme, din atenţia publică, problema pasajului de la Curtici persistă. Încă nu a fost identificată soluţia care să ajute la fluidizarea traficului, încă nu au fost realizate coborâri mai line ori sensuri giratorii care să ajute şoferii care circulă pe acolo. Virajele sunt, în continuare, foarte strânse, iar două TIR-uri nu pot lua curba în acelaşi timp. Să nu mai vorbim de utilajele agricole, care blochează toată circulaţia dacă urcă pe pasaj. Aşadar, nu s-a schimbat nimic în bine. Tocmai de aceea, administraţia locală din Curtici caută o soluţie. Iar una dintre cele mai bune variante ar fi… realizarea unui alt pasaj. „Ne-am tot gândit cum am putea rezolva problema pasajului, iar singura variantă viabilă ar fi construirea unui nou pasaj. Nu vedem altă soluţie”, a spus Bogdan Ban, primarul Curticiului. Trebuie precizat de la bun început că, pentru moment, proiectul este la stadiul de idee. Dar o idee care începe să încolţească în Curtici. „Am identificat zona în care ar putea fi ridicat acest nou pasaj. Acesta ar urma să fie construit înainte de intrarea în raza oraşului, în apropierea cartierului nou. Acolo pasajul ar trebui să treacă numai peste două linii, nu peste şapte, cum este pasajul actual. Asta înseamnă că ar fi mult mai scurt decât cel realizat de CFR, implicit mult mai ieftin”, explică primarul. Totodată, ar fi rezolvată şi problema traficului care, cu actualul pasaj, este băgat direct în oraş. „Dacă o să reuşim să îl construim, noul pasaj ar urma să coboare exact în şoseaua de centură a oraşului. Tot traficul de tranzit şi tot traficul greu ar fi scos din interiorul oraşului, unde ajunge acum, de pe actualul pasaj”, crede Bogdan Ban.

Se caută bani

După cum am precizat deja, noul pasaj se află numai la stadiul de idee, fiind un proiect gândit pe termen mediu şi lung. Şi asta pentru că apare veşnica problemă a administraţiilor locale: nu sunt bani. „Este clar că nu vom putea susţine financiar din bugetul local construirea unui nou pasaj. Aşa că acum suntem în stadiul în care încercăm să găsim variante de finanţare. Căutăm fonduri europene, fonduri guvernamentale ori alt tip de fonduri care ar putea susţine realizarea acestui proiect”, a spus primarul Curticiului. Dacă vor şi găsi bani pentru un nou pasaj, asta rămâne de văzut.

Prost de nou

Pasajul peste calea ferată de la Curtici a provocat nemulţumiri încă din momentul în care a fost dat circulaţiei. Trecerea respectivă a fost realizată în cadrul unui mega-proiect cu finanţare europeană, dar a fost gândit prost încă de la bun început. Camioanele nu pot vira concomitent la coborârea/urcarea pe pasaj, virajele sunt foarte strânse, iar capătul pasajului dinspre oraş duce traficul direct în interiorul Curticiului. Au fost făcute tot felul de teste de siguranţă, cei de la CFR au început să facă presiuni pentru deschiderea circulaţiei pe pasaj, acest lucru s-a întâmplat, dar nici acum nu se circulă în deplină siguranţă.

Taguri: , ,


10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor