Un tânăr pe „Drumul aurului”

1Comentariu
Ioanid împreună cu Vanessa Redgrave
Ioanid împreună cu Vanessa Redgrave
ARAD – Ioanid Nagy-Vizitiu, elev de liceu de excepţie, este deopotrivă pasionat de arta filmului.

Adevărul: Cum s-a întâmplat că ai ajuns să participi la Cluj, la cea de a V-a ediţie a TIFF (Transylvanian International Film Festival)?

Ioanid Nagy-Vizitiu: A fost cea de a doua ediţie a Secţiunii atelier de film, „Let’s go Digital”, unde am depus un dosar de participare, dosar care consta într-un CV, o scrisoare de motivaţie şi un scenariu de spot publicitar de 30 de secunde pentru festival.

Adevărul: A funcţionat un soi de preselecţie înainte de deschiderea festivalului?
Ioanid Nagy-Vizitiu: Au fost trimise dosarele pe internet sau prin poştă şi au fost aleşi 15 elevi la nivel naţional, printre care m-am numărat şi eu. Aşa că am fost anunţat cu două zile înainte de festival că trebuie să mă prezint la Cluj şi ni s-a dat tema „filmuleţului” pe care urma să îl facem şi care suna: „Roşia Montană, mit sau realitate”.

Adevărul: Şi după ce ai ajuns la Cluj…
Ioanid Nagy-Vizitiu: Acola a urmat un „Training” de trei zile cu un „Trainer” adus de Consiliul Britanic din Anglia, după care ne-am împărţit în echipe, fiecare echipă având jumătate de zi la dispoziţie pentru a-şi compune un scenariu, scenariu discutat apoi cu treinerii şi fiecare a venit cu sugestii, cu ajustări iar în a doua parte a zilei am plecat efectiv la Roşia Montană.

Adevărul: Însoţiţi de…

Ioanid Nagy-Vizitiu.: … lucrători de la TVR, de la UNATC şi acolo ni s-a prezentat locaţia unde urma să filmăm, cariera, exploatarea, etc. iar a doua zi am avut opt ore de filmări.

Adevărul: Şi după ce aţi terminat cu filmările la Roşia Montană, v-aţi reîntors la Cluj…

Ioanid Nagy-Vizitiu: … unde am avut la dispoziţie două zile pentru montaj, pe o aparatură profesională, similară cu cea cu care se lucrează la Hollywood iar după încă două zile a urmat vizionarea filmelor făcute de noi, un fel de avanpremieră la care a participat juriul festivalului, regizorul Radu Mihăileanu, actriţa Ana Maria Marinca şi actriţa britanică Vanessa Redgrave.

Adevărul: De unde semnificativa implicare engleză în festival?
Ioanid Nagy-Vizitiu: Unul dintre principalii sponsori ai festivalului a fost Consiliul Britanic din România iar celebra Vanessa Redgrave a fost invitata de onoare a festivalului, dânsa primind şi premiul de excelenţă al TIFF-ului.
Adevărul: Cum ţi-ai intitulat filmul şi ce traseu a avut în continuare?

Ioanid Nagy-Vizitiu.: A fost intitulat „Drumul aurului”, a luat locul doi în festival şi a câştigat premiul special al Consiliului britanic. Apoi, după mai multe proiecţii la Bucureşti, în urma unui vot al publicului, am fost invitaţi la un Festival de film de scurt metraj în Bulgaria, unde am participat la un atelier de montaj (tot cu un trainer englez, adus de Consiliul Britanic.) şi unde s-au studiat tehnici de montaj mai avansate.

 

Carte de vizită: Ioanid Nagy – Vizitiu
Născut la 6 iunie 1990 în Arad.
Elev în clasa a X-a E la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”,
Clasă mate-fizică, intensiv franceză
2006 – Locul doi la TIFF (Secţiunea „Atelier de film”)

V.S.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor