Un trotuar numit dorinta

De JA - V.G.
Reactualizat la:
foto V.G.
foto V.G.
ARAD. Nu mai puţin de patru străzi din cartierul arădean Sânicolau Mic sunt rupte la propriu de restul cartierului.

Singura cale de acces spre aceste străzi este pe strada Frumoasă. Ele te duc cu gândul la un sătuc de munte şi nu la un cartier care figurează pe harta unui municipiu. Locuitorii din zonă vorbesc cu mare năduf de situaţia lor. Străzile cu pricina – Panselei, Brânduşei, Căpşunilor şi Iasomniei – au parte de o şosea asfaltată, dar foarte îngustă. În schimb, niciuna dintre străzile respective nu are trotuar. Frapant, pe strada Căprioarei există trotuar pe ambele părţi, dar nu şi case. E doar câmp. Singurul avantaj al acestei străzi ar fi potenţiala legătură cu strada Nicolaus Lenau sau Tarafului, asta dacă asfaltul nu s-ar termina brusc lăsând circa 800 de metri pradă noroiului şi buruienilor.

Ceea ce li se pare supărător locuitorilor, dincolo de situaţia dată de realităţile zonei greu de schimbat acum (o stradă prea îngustă sau absenţa caselor) este faptul ca au fost trecuţi în zona de impozitare B, fără ca gradul de civilizaţie să le fi crescut. Şi atunci, se întreabă ei, pentru ce să plătească mai mult, dacă calitatea vieţii lor nu are nici o îmbunătăţire. Primăria le spune, însă, că lucrarea nu e gata, că unele probleme mai pot fi îndreptate de firmele executante, dar şi că neajunsurile trebuie sesizate pentru a se putea interveni.

Zecile de arădeni ce locuiesc la marginea cartierului arădean Sânicolau Mic sunt supăraţi de condiţiile în care trăiesc.

Pe strada Paneselei, la nr. 10, locuieşte Angela Fărău care ne spune că „atunci când plouă e dezastru şi în stradă şi în curte. Uneori apa e peste glezne. Să nu mai vorbim când trece o maşină şi ne stropeşte casa. Până acum am plătit impozit 270 de lei şi acum plătim 460 de lei pentru că acum avem canalizare, şosea, trotuar. Eu întreb pentru ce plătim dacă stăm cu apa în curte. Pe toată lungimea străzii nu există nicio scurgere la canalizare decât la capetele străzii, astfel că toată apa rămâne pe şosea”. Soluţia ar fi o sesizare la Compania de Apă Canal Arad sau la Primăria Arad, cel puţin în viziunea Corinei Drăghici, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Municipiului Arad, deoarece „reţeaua de canalizare este predată operatorului, adică Compania de Apă Canal Arad”.

Fără trotuare

Grantner Bianca, de pe aceeaşi stradă, dar la numărul 12, ne spune şi ea că „la ei figurează că trotuarele sunt gata, dar nici vorbă de aşa ceva. În zonă locuiesc foarte mulţi copii şi şcolari şi la grădiniţă, care normal că merg pe şosea. Ne este frică să nu se întâmple vreo tragedie. Măcar pe o parte dacă făceau trotuar”.

Lăţimea străzii nu a permis, însă, amenajarea de trotuare, ne spune Drăghici. „Aceste străzi sunt foarte înguste şi făcute pentru maşini. Chiar şi pentru acestea accesul este alternativ, deorece două maşini nu au loc simultan”.

Tot pe strada Panselei, la numărul 10, locuieşte Hans Ioan, care ridică problema accesului în zonă. „De ce strada Căprioarei se opreşte brusc? Dacă ar fi terminat strada până în spatele blocurilor ANL aveam şi noi posibilitatea să ieşim mai repede, nu să ne îngrămădim pe străduţele şi aşa înguste din zonă şi să ocolim de fiecare dată deoarece sunt cu sens unic şi trebuie să ocoleşti”, ne spune Ioan.

Nu s-a făcut recepţia

Momentan, lucrarea nu este terminată, ne anunţă, însă, Corina Drăgici: „Încă nu s-a făcut recepţia acesteia. Dar acolo unde se vor constata neconformităţi constructorul va remedia problema”. În ceea ce priveşte zona de impozitare B, aceasta corespunde „echipării edilitare cu utilităţi, aşa cum sunt definite criteriile de zonare prin Hotărârea Consiliului Local Arad. Îi invităm pe arădenii nemulţumiţi să facă sesizări sau reclamaţii pentru a gestiona cât mai bine această situaţie la: relatiipublice@primariaarad.ro, sesizari@primariaarad.ro sau la tel verde 0800.800.777”, a mai precizat Drăghici.

Doar că în ceea ce priveşte trotuarele, canalizarea şi impozitul, arădenii spun că au făcut plângeri dar rezultatul se lasă aşteptat. „Noi cerem ca până atunci când vom avea toate facilităţile să fim scoşi de la zona de impozitare B, dar şi ca problemele noastre să se rezolve”, au concluzionat în cor locatarii de pe Panselei.

„Atunci când plouă e dezastru şi în stradă şi în curte. Uneori apa e peste glezne. Să nu mai vorbim când trece o maşină şi ne stropeşte casa”, ANGELA FĂRĂU

„De ce strada Căprioarei se opreşte brusc? Dacă ar fi terminat strada până în spatele blocurilor ANL era mult mai bine pentru toţi din zonă”, HANS IOAN

„Nu le cerem decât să ne facă un trotuar. Noi suntem izolaţi aici, e noroi şi mizerie de fiecare dată. De ce plătim că avem de toate?”, MARIA ROXIN0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !