Una, două, dă-i cu Ordonanţa!

E fierbere mare! Legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate a fost declarată, de către Curtea Constituţională a României, ca fiind neconstituţională. Ceea ce înseamnă că, într-un fel, Legea ANI a luat-o pe urmele Legii de funcţionare a CNSAS, minimalizând serios rolul Agenţiei de Integritate.

Imediat ce s-a aflat decizia CCR, societatea civilă – presă, ONG-uri etc. – a explodat. Se formulează acuzaţii grave, precum atacul la democraţie, sprijin dat corupţiei şi corupţilor, agresiune a justiţiei împotriva adevărului şi multe altele.Şi, că să se dea greutate acestor afirmaţii apăsătoare, se vehiculează ştirea că şapte dintre cei nouă judecători, care au hotărât neconstituţionalitatea Legii, sunt cercetaţi de ANI!

Poate că este aşa, poate că nu este aşa. Şeful ANI a refuzat să confirme ori să infirme, lăsându-ne în ceaţă şi cultivând voit suspiciunea. În schimb, e sigur că mulţi dintre cei vizaţi de ANI – cercetaţi, daţi pe mâna Parchetului etc. – jubilează. Nu pentru că ANI ar fi nu ştiu cât de eficientă. Dimpotrivă, Agenţia şi-a promovat în timp o imagine neserioasă, că desfăşoară o activitate superficială şi dirijată de factorul politic, mai exact de Putere. Dar chiar şi aşa, fără a reprezenta o ameninţare reală, faptul că eşti cercetat de ANI, că ţi se asociază numele cu fel de fel de acuzaţii, îţi creează o stare de disconfort. De aici şi „uralele” celor vizaţi.

O fi sau n-o fi un atac al Justiţiei împotriva Adevărului, nu pot să ştiu. Dar am o certitudine şi împotriva acestui Adevăr ar trebui să se îndrepte furia opiniei publice: nu suntem capabili să facem legi valide, riguroase! A devenit un fapt banal că fiecare lege ori ordonanţă ajunsă în discuţia CCR este declarată neconstituţională. Să ne amintim cîte legi i-au fost trântite guvernării Boc – cu nemiluita. Să nu mai avem jurişti calificaţi? Mă îndoiesc. Numai că legile de astăzi se fac pe picior, în grabă, politicul forţează principiile constituţionale pentru a face loc orgoliului cuiva, impune idei nefondate logic şi juridic, refuză dezbaterea publică a proiectelor de lege. Chiar şi acum, ce credeţi că zice Boc? Că Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru a „repara” Legea ANI! Ceea ce uită sau nesocoteşte Emil Boc este faptul că lucrurile temeinice nu se fac cu graba cu care dumnealui „editează frazele”, vorba domnişoarei EBA.

Tristan Mihuţa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !