Ungaria, după aderarea la UE

Bogar Ferenc, consilier economic al Ambasadei Ungariei în România, a participat vineri la prezentarea în Bihor a strategiei de export a României pentru anul 2006.

Pentru a creiona care ar putea fi efectele economice ale integrării României în UE, deşi situaţia Ungariei era diferită faţă de cea în care ne aflăm noi, la câteva luni înainte de aderare, consilierul a prezentat câteva date preliminare cu privire la comerţul exterior al Ungariei în 2005.

Importul realizat de ţara vecină în 2005 a fost în valoare de 52 miliarde de euro, exportul atingând 50 de miliarde. Deficitul comercial de 2,5 miliarde de euro este mai mic decât cel din 2004. „Exportul a crescut cu 11%, în ritm mai mare decât importul, care a crescut cu 8%”, a exemplificat Bogar.

Acesta a pus în evidenţă faptul că la ora actuală exportul Ungariei se realizează în proporţie de aproape 80% pe piaţa UE. Peste 70% din mărfurile importate de maghiari provin din UE. Bogar Ferenc a reliefat importanţa comerţului exterior pentru un stat dezavantajat din punct de vedere geografic. „Atragerea de investiţii directe din străinătate a fost o preocupare primordială pentru Ungaria, încă de la începutul anilor ’90”, a subliniat consilierul.

Comerţ cu România

Volumul total al comerţului bilateral a depăşit în 2005 suma de 2,5 miliarde de euro. Exportul românesc s-a realizat în valoare de 800 milioane de euro, restul de 1,7 miliarde reprezentând exportul Ungariei pe piaţa românească.

În ceea ce priveşte aşteptările pe care România ar trebui să şi le pună vizavi de data integrării, Bogar a specificat că aderarea nu este un moment sau un scop în sine, ci este un proces care doar începe cu momentul ales pentru integrare. „Abia după 1 ianuarie 2007 va începe munca intensă.

Poziţia concurenţială va creşte, pieţele vor deveni mult mai libere”, a spus acesta. Potrivit acestuia, UE la care va adera România în 2007 este diferită de cea din anii ’80, având în vedere că UE reprezintă acum o organizaţie în mişcare. Urmarea exemplelor altor state nu este neapărat o soluţie pentru România, considerând că pentru fiecare stat trebuie găsite soluţii specifice. „Aderarea nu a determinat un şoc pentru IMM-urile din Ungaria, pentru că ne-am confruntat cu concurenţa UE şi înainte de aderare şi am elaborat mecanisme de suport pentru acest sector”, a concluzionat Bogar Ferenc.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !