Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Academia „Auxila” din Germania va deschide, la Nădab, un „Centru de pregătire al personalului specializat în probleme de geriatrie”

De Vasile Filip
* Asistentele medicale vor lucra în centre din Germania

O delegație a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a vizitat, în această vară, centre de îngrijire pentru persoanele de vârsta a treia și a patra din cadrul Academiei „Auxila” din Asslar (Germania).
Delegația Universității de Vest „Vasile Goldiș” a avut întrevederi și cu dl. Rene Rock, președintele comisiei economice din cadrul Parlamentului landului Hessen, dl. Manfred Maurer, președintele Consorțiului angajatorilor privați și cu președintele Colegiului Medicilor din Frankfurt pe Mein, precum și cu oficialități din orașele Wetzlar și Wiesbaden – președintele Ordinului Asistenților Medicali, fiind abordate aspecte de colaborare între instituți și centre senioriale din Germania și Universitatea arădeană.
S-a semnat un acord de colaborare între Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Academia „Auxila” din Germania, reprezentată de Jürgen Debus, privind înființarea unui Centru de pregătire a personalului specializat în probleme de geriatrie la Centrul Transfrontalier şi de Cercetări în Gerontologie de la Nădab și introducerea disciplinei de „îngrijiri paleative” ca disciplină obligatorie în curricula programului de studii universitare de licență de Medicină, începând cu anul universitar 2014-2015.
Conform acestui acord de colaborare, începând cu noul an academic, la Centrul Transfrontalier şi de Cercetări în Gerontologie de la Nădab, va funcţiona acest Centru de pregătire al personalului specializat în probleme de geriatrie, care se va ocupa de îngrijirea locatarilor acestui centru, dar și din alte locații din țară, centrul de la Nădab fiind acreditat de către Academia „Auxila” din Asslar, pentru desfășurarea unor astfel de activități. Pe baza unei curricule aprobate, se va realiza o pregătire pe trei etape, inclusiv cursuri pentru învățarea limbii germane, pregătire realizată prin intermediul Departamentului de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative a Universității noastre în parteneriat cu Academia Auxila din Germania.
Până în anul 2035, Germania are nevoie de un necesar de peste 200.000 de asistente pentru aceste centre. Cursurile pentru asistentele medicale pe care le vom desfășura la Centrul de pregătire din Nădab vor cuprinde 180 de ore, în prima etapă și cursuri de 2-3 ani, pentru etapele următoare. Tot aici vor fi pregătiți și medicii care optează să lucreze în Germania. Practica se va efectua la Academia „Auxila” din Germania, iar prin Academia de Paleative de la Bonn vom primi sprijin şi asistenţă logistică.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !