Universitatea şi economia

Lizica Mihuţ
Lizica Mihuţ
ARAD – Rectorul UAV, prof. univ. Lizica Mihuţ, asupra rolului universităţilor ca interfaţă cu mediul economic.

– Adevărul: – Cum vedeţi viitorul universităţilor?

– L.M. – O universitate care nu este implicată în mediul economic nu are nici un viitor. Uniunea Europeană a impus conceptul de „Universitate – motor al dezvoltării economice a zonei.” De acea o universitate gândită la modul izolat este căzută cu totul în desuetitudine. Universitatea nu mai poate sta într-un turn de fildeş, ci trebuie să fie implicată în viaţa cetăţii. Dezvoltarea cu totul remarcabilă a UAV s-a datorat tocmai abordării conceptului european de învăţământ. Astfel universitatea noastră în anul 2000 avea abia 2154 studenţi iar în prezent are 13.515. În 2000 aveam 14 specializări iar în prezent sunt 33 specializări şi 17 programe de master. Creşterea spectaculoasă a instituţiei noastre, atât pe plan didactic, cât şi ştiinţific s-a datorat tocmai abordării conceptului european a apropierii universităţii de orizontul de aşteptare al instituţiilor, al intreprinderilor mici şi mijlocii, al firmelor străine prezente la Arad, al arădenilor, în general. UAV derulează proiecte de succes, implicându-se în mod nemijlocit în viaţa municipiului şi a zonei.

– Adevărul: Puteţi să ne exemplificaţi?

– L.M.: Desigur, când a fost bătălia dintre CET şi ARTERM am făcut un studiu care a anticipat, a demonstrat ştiinţific ceea ce s-a şi întâmplat apoi. Sau, în bătălia pentru Piaţa „Mihai Viteazul”, studiul sociologic al colegilor noştri stipula cât de importantă este această piaţă şi cât de important este ca ea să rămână, însă în condiţii civilizate şi moderne.

– Adevărul: – Care este oferta UAV?

– L.M.: – Toate cele 33 de specializări de licenţă şi 17 de master sunt în directă corespondenţă cu mediul economic şi cu standardele europene. Fie că este vorba de inginerie (informatică industrială, autovehicule rutiere şi feroviare, construcţii de maşini, textile), fie că este vorba de chimie alimentară, turism şi protecţia mediului, fie că este vorba de ştiinţe exacte (matematică informatică, informatică), fie că este vorba de ştiinţe economice (contabilitate şi informatică de gestiune, finanţe-bănci, economia comerţului, turismului şi serviciilor, management), fie că este vorba despre ştiinţe umaniste şi sociale (română-engleză, jurnalistică, istorie, administraţie publică), fie că este vorba despre teologie, fie că este vorba despre ştiinţele educaţiei şi asistenţă socială (pedagogia învăţământului preşcolar şi şcolar, psihopedagogie specială, asistenţă socială, fie că este vorba de educaţie fizică şi sport (şi care beneficiază de superba Sală de sport, care vreme de 49 de ani este – şi va fi – a UAV).

Sandra Stoler
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !