USR a depus legea anti-pensii speciale

De Simion Todoca
5Comentarii
USR a depus legea anti-pensii speciale
© Vlad Botoş Foto: JA
Parlamentarii Uniunii Salvați România au depus un proiect de lege prin care pensiile speciale urmează să fie abrogate pentru 7 categorii profesionale (parlamentarii, personalul aeronautic civil navigant profesionist, personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor, funcționarul public parlamentar, corpul diplomatic și consular, angajații Curții de Conturi, judecătorii Curții Constituționale) și plafonate pentru magistrați și militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima luna de activitate.

Inițiatorul proiectului, deputatul USR Claudiu Năsui, a declarat că miza este una de moralitate a statului român. „România a tolerat și tolerează un sistem de pensii cu două viteze. Cu toți contribuim după aceleași reguli, dar nu primim pensii după aceleași reguli. USR pune pe tapet problema pensiilor speciale, noi suntem contra lor, nu este adevărat că nu avem ce face. Trebuie ca statul român să fie imparțial”, a declarat Claudiu Năsui care a explicat de ce sunt menținute, prin proiectul USR, pensiile speciale pentru militari și magistrați. „În primul caz este o cutumă a NATO, în al doilea, o recomandare în acest sens a Comisiei de la Veneția”, a arătat Claudiu Năsui. Proiectul prevede ca în cazul acestor două categorii pensia nu poate fi mai mare decât solda/salariul brut lunar din ultima luna de activitate înainte de data pensionării, actualizat la zi cu rata inflației și creșterile salariale/majorările soldei de grad și funcție ale militarilor/magistraților.

Proiectul USR prevede și deductibilitatea integrală a contribuțiilor individuale la pilonul 3 facultativ de pensii, prin care categoriile profesionale ce ies la pensie mai devreme pot compensa stagiul parțial de cotizare.

Vlad Botoș, președinte USR Arad: ”Una dintre promisiunile asumate de USR în campania electorală pentru alegerile parlamentare a fost eliminarea pensiilor speciale. Din punctul nostru de vedere, actualul sistem este incorect, oferind un tratament inechitabil diverselor categorii de cetățeni, atât din punct de vedere al sumelor primite, cât și al contribuției și vârstei de pensionare. Am ajuns aici deoarece decidenții politici din ultimii 27 de ani au pervertit acest sistem, pentru a obține avantaje electorale și nu numai. USR dorește pentru România un sistem echitabil, care să-i trateze pe cetățeni în mod egal, fără categorii privilegiate”.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor