USR: „Wiener dorește susținerea persoanelor cu dizabilități și în realitate, nu doar pe hârtie”

De Simion Todoca
2Comentarii
USR: „Wiener dorește susținerea persoanelor cu dizabilități și în realitate, nu doar pe hârtie”
În România trăiesc aproximativ 700.000 de persoane cu diverse forme de dizabilitate dintre care 86.000 sunt copii, iar peste 460.000 sunt persoane peste 65 de ani. USR consideră că felul în care sunt tratați semenii vulnerabili cade în responsabilitatea întregii națiuni. Senatorul Adrian Wiener face demersuri în Parlament pentru ca implementarea Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități să fie realizată și prectic, nu doar pe hârtie.

La zece ani de la adoptarea Convenţiei, prin Legea nr. 8/2016 a fost înfiinţat Consiliul de monitorizare a implementării Convenţiei. Pe hârtie totul este în regulă, însă în realitate instituțiile nu funcționează. Deși are atribuții de control și evaluare, prin vizite inopinate, a respectării drepturilor persoanelor internate și instituționalizate, singura vizită a fost în 29 iunie 2017, în urma unei solicitări exprese a Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului. Consiliu a primit un sediu abia după 2 ani, în locul celor 60 de zile prevăzute de lege. Pentru exercitarea atribuțiilor Consiliul trebuia să angajeze peste 20 de persoane, dintre care 10 inspectori de specialitate, ceea ce nu s-a întâmplat, în lipsa unui buget alocat. Dintre cele 5 puncte de contact cu ministerele prevăzute de Legea 221 din 2010, există doar unul singur, la Ministerului Dezvoltării Regionale.

Comisia pentru egalitatea de şanse din Senatul României, prezidată de Adrian Wiener, a avut recent o întâlnire cu reprezentanții Consiliului mai sus menționat, unde au fost prezentate Raportul de activitate al acestuia, Raportul de monitorizare, priorităţile pentru anul 2018, precum şi problemele de ordin instituţional. Wiener a înaintat luni, 23 octombrie, Primului Ministru, o interpelare privind implementarea reală a Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi.

Adrian Wiener, senator USR: „România are cadrul legislativ, instituţii compentente, o strategie naţională şi un Plan operațional privind implementarea acesteia. Se uzează mult de prevederile Convenției în expunerile de motive pentru OUG-urile Guvernului. Ceea ce lipsețte este voința politică de a transforma niște principii asumate într-un demers activ de a dărâma bariere, în primul rând cele preconcepute pe care le avem fiecare dintre noi, cei fără dizabilitate. Domnule Prim-Ministru Tudose, vă rog să vă asumați patronajul și coordonarea directă a implementării Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Vă rog să vă asumați, ca unul din principalele dumneavoastră obiective, funcționalitatea Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenției, în decursul anului 2018. Dincolo de a fi o responsabilitate administrativă poate deveni o cauză care să vă definească mandatul”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor