Vă invităm la… Festivalul „Ioan Slavici” la Şiria

De Vasile Filip
Festivalul „Ioan Slavici” la Şiria
Festivalul „Ioan Slavici” la Şiria
Prima ediţie a Festivalului de literatură, teatru, film şi fotografie dedicat scriitorului şirian.

Sâmbătă, 1 august, ora 17.00, la Şiria, în cadrul Festivalului, va ave loc un simpozion cu tema: „Actualitatea lui Ioan Slavici: Prozatorul, publicistul”.

Vor conferenţia doi renumiţi slavicologi timişoreni: prof. univ. dr. Cornel Ungureanu şi prof. univ. dr. Lucian Vasile Szabo, precum şi scriitorul Vasile Dan, preşedintele filialei Arad a U.S.R., care va fi şi moderatorul acestui eveniment literar.

Se vor aduce în discuţie aspecte mai puţin cunoscute a operei literare şi se va aborda o dimensiune mai puţin cunoscută a marelui scriitor, aceea de jurnalist. Pentru că Slavici ar putea fi un model pentru toţi cei care sunt şi cei care vor să se facă jurnalisti. Timp de 55 de ani el a scris sute de articole prin presa vremii, în special în „Timpul”, unde a fost coleg cu Eminescu şi cu Caragiale dar şi în „Tribuna” pe care a înfiinţat-o la Sibiu şi a condus-o o vreme. Nu şi-a tradat niciodată constiinţa şi principiile, a scris ce a gândit sfidând puterea politică şi administrativă a vremii, motiv pentru care a avut mai multe procese, primind mai multe condamnări dintre care două la închisoare cu executare. Prima dată la un an, de către puterea de la Budapesta pentru că a revendicat drepturile românilor din Transilvania în articolele sale din „Tribuna” şi a doua oară la Bucuresti , la cinci ani închisoare pentru articolele din ziarul „Ziua” în timpul primului război mondial, fiind acuzat de trădare şi spionaj în favoarea imperiului Austro-Ungar şi a Germaniei. Antisemitismul lui virulent l-a făcut să aibă un paragraf consistent şi în raportul despre Holocaust al lui Elie Wiesel.

Desigur participanţii la festival vor avea ocazia să afle şi despre opera marelui clasic al literatutrii române pentru că vor putea vedea „Fata de birău”, prima comedie publicată de Ioan Slavici şi două filme realizate după nuvelele scriitorului şirian: „Pădureanca”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, şi „Moara cu noroc” în regia lui Victor Iliu.

Iată câteva provocări adresate cititorilor, pentru a nu rata festivalul dedicat lui Slavici, de la Şiria!

siria 2

siria muzeul

siria 60Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !