Valsuri, dansuri urgureşti şi polci pentru arădeni

De M.B.C.
1Comentariu
Valsuri, dansuri urgureşti şi polci pentru arădeni
© Florin Gherghel și Bogdan Alexandru FOTO: J.A.
Partituri celebre și doi tineri maeștri ai viorii, într-un concert extraordinar, în Parcul Eminescu, pe 22 august.

Nu aveau cum să nu intre în programul dedicat arădenilor în cele 11 zile ale oraşului şi locuitorilor lor. Este vorba de angajaţii Filarmonicii care au pregătit pentru toţi un concert de zile mari. Mai exact, Filarmonica de Stat Arad vă propune pentru seara de luni, 22 august, o (re)întâlnire cu pagini dintre cele mai îndrăgite din patrimoniul muzical universal, locul întâlnirii fiind Parcul Eminescu (ora 21.00). Sub bagheta dirijorului Cristian George Neagu, orchestra Filarmonicii de Stat Arad va interpreta creații aparținând celebrei familii Strauss, cum sunt Dunărea albastră (vals), Auf der Jagd (polka), Egypyscher marsch, Schatz Waltzer, Tik – Tak polka, Perschiher marsch, Trisch – Trasch polka, Feuerfest polka, Ohne Sorgen polka, Plappermauelchen polka, Radetsky marsch. Nu vor lipsi nici încântătoarele Dansuri ungare (Brahms), Salut d’amour (E. Elgar), Por una cabeza (C. Gardel), Liebesleid, Liebesfreud, Schoenerosmarin (F. Kreisler), Csardas (V. Monti), dar nici superbul Vals no.2 al lui Sostakovici și nici senzualul Libertango semnat de Piazzolla.

Doi maeştrii

Pentru întâlnirea programată a avea loc luni, 22 august, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Aradului, Filarmonica de Stat Arad pregătește publicului și întâlnirea cu doi virtuoși ai viorii, care – pe lângă măiestria lor – mai au încă o mare calitate. Anume, faptul că sunt doi tineri extraordinari care, deși aflați la început de carieră, au reușit, prin muncă, talent și – de ce nu? – un dram de nebunie să se facă remarcați, cunoscuți, respectați și iubiți de public.

Despre Florin Gherghel

Unul dintre ei este Florin Gherghel, violonistul pe care Filarmonica de Stat Arad are șansa de a-l avea în rândul orchestrei sale simfonice. Produs al Liceului de Arte Sabin Drăgoi din Arad, absolvent al clasei prof. Crina Brad, Florin Gherghel s-a făcut remarcat încă de pe băncile liceului, în aceea perioadă câștigând numeroase premii la diverse concursuri de specialitate. După absolvirea facultății, a fost angajat al Operei Naționale din Timișoara, iar din luna septembrie a anului 2006 este angajat permanent al Filarmonicii de Stat Arad.

Talentul și performanțele sale l-au făcut remarcat nu doar de public, ci și de maeștri ai artei dirijorale, fiind tot mai mult solicitat să interpreteze partituri solistice de mare rafinament și virtuozitate. Mai mult, de curând (19 mai 2016), Florin Gherghel a avut atât șansa, cât și bucuria, de a interpreta, tot în calitate de solist, o partitură care a fost compusă special pentru el de către maestrul italian Roberto Salvalaio – Zigeunerblut – ce face parte din suita în si minor pentru vioară și orchestră, compusă de cunoscutul dirijor venețian. De altfel, Florin Gherghel l-a inspirat pe compozitor încă de pe vremea când era „un tânăr violonist de la ultimul pupitru, care trăia în special muzica legată de tradiția folclorică românească și maghiară într-un mod instinctiv și pasional” – după cum spune însuși maestrul Salvalaio.

Cea mai nouă performanță a lui Florin Gherghel, la care au fost martori peste 4.000 de arădeni, a fost evoluția sa, tot în calitate de solist, în cadrul concertului de rock-simfonic susținut, în luna iunie a acestui an, de Filarmonica de Stat Arad, în fascinantul spațiu al Cetății Aradului. Cu ocazia acestui memorabil „Classic Meets Rock”, dirijat de un alt cunoscut maestru italian – Giuseppe Carannante – Florin Gherghel și-a dat măsura talentului o dată cu interpretarea unor partirui solistice de senzație, într-o manieră absolut cuceritoare.

Despre Bogdan Alexandru

Cel de-al doilea solist al serii este tânărul violonist brașovean Bogdan Alexandru Costache, cel care, anul trecut, cu ocazia Zilei Naționale a României, a ridicat în picioare publicul londonez, în cadrul celor două concerte pe care le-a susținut (alături de pianista Andrada Maria Brisc) în capitala Marii Britanii, la invitația Institutului Cultural Român din Londra.

Cu un repertoriu vast, capabil să interpreteze partituri dintre cele mai diverse și de mare virtuozitate, Bogdan Alexandru Costache face parte din acea fascinantă categorie de tineri muzicieni care știu că lipsa pasiunii în artă este o greșeală de de neiertat. Iar acest lucru îl dovedește la fiecare dintre ieșirile sale la rampă, reușind deja să se impună ca o prezență de o eleganță, vitalitate și virtuozitate cu totul și cu totul aparte.

Cu sufletul la gură

Așteptăm cu nerăbdare apariția pe aceeași scenă a celor doi tineri violoniști, alături de Filarmonica de Stat Arad, concertul din seara de 22 august prefigurându-se a fi, cu adevărat, o bucurie pentru toți melomanii arădeni.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor