Vânzarea de arme, în colaps

4Comentarii
Vânzarea de arme, în colaps
Vânzarea de arme, în colaps
ARAD – Noul Cod Fiscal „sugrumă” practic activitatea societăţilor care comercializează arme.

Prin introducerea Noului Cod Fiscal, la începutul acestui an, firmele care se ocupă cu comercializarea armelor au probleme mari cu vânzările. Cauza poate fi dedusă la o simplă citire a capitolului din Codul Fiscal referitor la „alte produse accizabile”: armele de vânătoare sunt accizabile, sunt de sută la sută! Însă, aşa cum se întâmplă aproape întotdeauna, sunt şi categorii de arme care sunt exceptate de la plata accizelor. Este vorba despre acele arme care provin „din donaţii şi sunt acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor şi altor organe ale administraţiei publice etc.”, dar în nici un caz nu e vorba de persoane fizice.

Ei bine, această prevedere, referitoare la donaţii, a iscat destule scandaluri între comercianţii de arme şi oamenii legii. Asta pentru că unii au găsit o portiţă să aducă arme (cumpărate din străinătate), să le declare donaţii, după care să încerce să le vândă în magazine fără a plăti accize. Până la urmă, cum se va vedea mai jos, în această pagină, Poliţia Arad a făcut precizări clare în privinţa celor care pot să nu plătească accize la arme.

Nici o armă vândută în 2007

Fără a avea habar de problemele cu donaţiile, noi descoperind acest lucru abia pe parcursul documentării, am vizitat două magazine de arme, ambele cu sediul în Aradul Nou, pentru a purta discuţii cu responsabilii acestora şi a încerca să aflăm noutăţile din domeniu. Am vorbit despre arme în general, despre preţuri, despre greutăţile întâmpinate în derularea acestui gen de afacere, despre categoriile de clienţi şi multe altele.
La Sniper Arm, magazin în care se comercializează arme de producţie italiană, am aflat cu surpindere că „de la începutul anului nu a fost vândută nici o armă de vânătoare vreunei persoane fizice”. „Asta se datorează accizelor impuse de Guvern. Avem magazinul deschis din anul 2004 şi cel mai greu an este acesta” – ne-a spus o doamnă mandatată să ne ofere detalii, de către patronul italian Orzani Patrizio. În schimb, sunt achiziţionate pistoale de către unele instituţii, cum ar fi Poliţia, Parchetul şi SRI-ul.

Preţurile sunt destul de „piperate”, o armă de vânătoare bună valorând, în majoritatea cazurilor, peste 1.500 de euro. Spre exemplu, o armă de vânătoare Remington Magnum „Antonio Zoli” are un preţ de 5.500 RON (peste aproximativ 1.600 euro). În schimb, muniţia se vinde destul de bine, preţurile fiind între 20 şi 23 RON pentru un cartuş.

Produsele româneşti suferă

Tot în Aradul Nou, la magazinul Top Gun, am discutat cu patronul Gabriel Opriţa. Şi acesta se plângea de accize. „Dacă se tot discută despre eliminarea taxei de primă înmatriculare la maşini, ar trebui să se scoată şi accizele la arme. Vânzările noastre au scăzut. Vindem ce mai avem pe stoc, dar în rest nimic. Doar cartuşe, unde avem preţuri foarte bune”, ne-a explicat Gabriel Opriţa. Întrebat care sunt armele care trec mai bine (se vindeau…), patronul de la Top Gun ne-a spus: „Cele ruseşti. Sunt mai ieftine şi destul de bune. Toţi producătorii de arme au evoluat, mai puţin cei din România. Noi am încercat o colaborare cu fabrica de la Cugir, dar n-a mers din cauza produselor”.

Tot la capitolul probleme, în ceea ce priveşte comerţul cu arme, Gabriel Opriţa s-a plâns despre birocraţie: „De o groază de autorizaţii avem nevoie. E drept, unele sunt OK. În schimb, altele sunt de-a dreptul haioase. Şi, să vă dau un exemplu: pentru cartuşul folosit la sacrificarea porcilor, e nevoie de două autorizaţii, una pentru deţinere şi comercializare şi una pentru depozitare. Aceste autorizaţii costă mai mult decât comercializăm noi într-un sezon!”.

A.O.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor