Vasile Goldis – patronul spiritual al Universitatii noastre

Vasile Goldis – patronul spiritual al Universitatii noastre
La 25 noiembrie 1862 se împlinesc 150 de ani de la naşterea marelui patriot român, om de cultură şi om politic, Vasile Goldiş. Personalitatea sa exemplară a marcat o epocă, impunându-l ca unul din corifeii Marii Uniri. Student eminent, apoi profesor, Vasile Goldiş s-a consacrat cu tenacitate pregătirii conştiinţelor celor din Ardeal şi Banat pentru realizarea idealului sacru al tuturor românilor – Marea Unire.

Credincios idealului naţional, Vasile Goldiş a susţinut cu fermitate interesele românilor din Transilvania în numeroasele sale intervenţii de la Tribuna Parlamentului din Budapesta.

Vasile Goldiş – patronul spiritual al Universităţii noastre, a fost omul providenţial care a redactat Declaraţia de la Oradea a Consiliului Naţional Român, cel care a rostit Cuvântarea solemnă, încheiată cu proiectul de Rezoluţie prin care se decreta la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, Unirea tuturor teritoriilor locuite de români.

Prin viaţa, opera şi activitatea sa politică şi culturală, Vasile Goldiş şi-a înscris pentru totdeauna numele cu litere de aur în Cartea de istorie a neamului românesc, constituind pentru contemporani şi posteritate, un reper moral fundamental.

Trăind intens evenimentele legate de înfăptuirea Marii Unirii, Vasile Goldiş a contribuit la reconstrucţia şi reorganizarea ţării în domeniul cel mai drag lui, învăţământul. Dorinţa sa ca Aradul să devină un centru universitar, oraş al culturii şi centru economic european, a devenit realitate. Astăzi, după peste două decenii de existenţă, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a intrat din plin pe ruta a ceea ce se numeşte în literatura internaţională „Noua Universitate”, o universitate cu desăvârşire deschisă la bază şi cât mai selectivă la vârf, rămânând în acelaşi timp o universitate antreprenorială pusă în slujba comunităţii arădene, care respectă principiul patronului nostru spiritual: „prin noi înşine.”Universitatea noastră a devenit o cetate a ştiinţei şi culturii, integrată în spaţiul european şi racordată la valorile civilizaţiei europene.

Cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la naşterea lui Vasile Goldiş, comunitatea academică a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad aduce un profund omagiu patronului său spiritual, Vasile Goldiş, personalitate marcantă a istoriei moderne a românilor.

Prof. Univ. Dr. Coralia Cotoraci,

Rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !