Veteranul Ioan Oprea a implinit 100 de ani

De Ioan Tuleu
Acasă la veteranul Ioan Oprea FOTO: FAN
Acasă la veteranul Ioan Oprea FOTO: FAN
Veteranul de război Ioan Oprea din Zăbrani a împlinit în 6 septembrie a.c. 100 de ani.

ZĂBRANI. O sută de ani, adică un veac de viaţă, reprezintă un timp istoric în care omul trece prin foarte multe evenimente, prin multe răsturnări politice şi prefaceri economice şi sociale. Veteranul de război Ioan Oprea din Zăbrani a împlinit în 6 septembrie a.c. 100 de ani şi multe ar putea el povesti din cuprinsul veacului pe care l-a trecut deja. S-a născut în Austro-Ungaria, atunci când acest stat a dezlănţuit primul Război Mondial. Copil fiind a trebuit să îndure suferinţele pricinuite de marea conflagraţie mondială. A trăit apoi marea răsturnare politică din 1918 şi s-a bucurat de a trăi în România Mare. Dar nu i-a fost dat să trăiască liniştit pentru că în septembrie pleacă la un nou război, cu Regimentul 93 infanterie din Arad şi luptă la Odesa şi în alte locuri din Rusia. În urmă cu exact 70 de ani asistă la o nouă răsturnare politică, care începe la 23 august, fiind nevoit să lupte şi pe frontul de vest. Se adaptează şi la noua situaţie şi după revenirea în civilie lucrează în comuna Zăbrani, unde se stabileşte cu familia. De aici înainte familia şi munca de zi cu zi, fără întrerupere, îl ajută să atingă veacul.

În 6 septembrie a avut parte şi de o bucurie, după ce cu o zi înainte i-a fost înmormântată soţia de 95 de ani, pentru că la el acasă s-au prezentat Ioan Gliga, preşedintele Asociaţiei Arad a Veteranilor de Răyboi, Dumitru Zaharia, vicepreşedintele asociaţiei, primarul Marian Teodor, ziarişti, consilieri locali, care au venit cu diplome şi ajutoare materiale ca o recunoaşterii a muncii şi luptei sale pentru viaţă timp de o sută de ani. Ioan Oprea este acum bolnav, dar suta de ani a făcut-o şi pentru că a lucrat din greu. „Numai el ştie câţi saci a cărat în spinare” – spunea primarul Zăbraniului. Toţi cei de faţă i-au urat să continue lupta pentru viaţă, mulţumindu-i pentru modul exemplar care a trăit, fiind un model pentru consătenii săi, iar cel mai emoţionat a fost fiul său Iacob, de 75 de ani!

redactia.jurnalaradean@russmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !