Viaţa la 103 ani

8Comentarii
Viaţa la 103 ani
SINTEA MARE – Ana Sereş a împlinit ieri 103 ani fiind una din cele mai bătrâne femei din judeţul Arad.

A sărbătorit 103 ani. O vârstă care spulberă toate previziunile specialiştilor privind speranţa de viaţă a românilor. Ana Sereş din Sintea Mare s-a născut în anul Marii Răscoale din 1907 şi ieri şi-a sărbătorit cei 103 ani. Lucidă, plină de veselie, nană Ană, cum îi spun cu drag localnicii, locuieşte singură în casa părintească. Găteşte, spală dacă e nevoie şi este mereu dornică de poveşti. O viaţă care cu siguranţă s-ar pierde printre alte destine dacă nu s-ar fi încăpăţânat să supravieţuiească întregii sale generaţii. O singură întrebare: Care să fie secretul longevităţii sale? Pentru că pare aproape imposibil să ajungi această vârstă şi să poţi încă să-ţi porţi de grijă.

Un trai greu şi dureros

Viaţa nu a scutit-o pe Ana Sereş de tragedii care încă îi umplu ochii de lacrimi. Singura ei fiică a murit la vârsta de 18 ani de tuberculoză, o boală fatală în acele vremuri. În 1977 şi-a pierdut şi soţul şi de atunci, de 33 de ani e singură. „Am muncit pământul cu caii, până ni i-a luat colectivul, ne-au lăsat numai unu. A fost tare greu atunci… şi după aceea” , şi-a ridicat mâinile în semn de rugăciune spre cer şi a oftat cu năduf. După căteva clipe şi-a şters faţa cu palma şi a început a zîmbi:„ Dar să ştiţi că mi-a plăcut să joc. Începeam cu „raru”, apoi „mănânţălul” şi „şchioapa” ( dansuri populare din zonă), şi jucam atît de mult că se supăra bărbatu pe mine. ”, povestea nană Ană iar chipul i se înveselea şi trupul părea să i se umple de vitalitate. Eram convinsă că dacă nu ar fi durut-o picioarele (singura neputinţă alături de o uşoară şi rară durere de cap)ne-ar fi luat la joc. Poate tocmai acesta să fie secretul, dacă există vreunul, optimismul şi forţa de a stoarce din destin fiecare picătură de fericire.

La aniversare cu primarul şi cu europarlamentarul

Şi cum nu în fiecare comună ai norocul de avea un locuitor atât de venerabil, au fost alături de ea edilul comunei, Valentin Erdosi, secretarul  Ioan Crainic  împreună cu alte câteva doamne din Primărie care i-au dăruit alimente, dulciuri şi fructe. Din partea autorităţii locale a mai primit şi lemne pentru a se încălzi iarna aceasta. Ne-a povesti cu încântare că a vizitat-o şi europarlamentarul Iosif Matula, care nu o uită niciodată de ziua ei.

M.A.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor