Viaţă nouă pentru Uţu, Fizi şi Dragoman?

142Comentarii
Viaţă nouă pentru Uţu, Fizi şi Dragoman?
ARAD – Identitate falsă obţinută în mod oficial. De asta ar putea avea parte membrii clanului ”Împăratul”.

S-a anunţat în mod oficial, în faţa presei, a aparţinătorilor şi a curioşilor prezenţi la Tribunalul Arad, luni, la o nouă înfăţişare în procesul Rohozneanu: Fizidean Ioan Vivi, Daniel Dragoman şi ”Împăratul lor”, Uţu Rohozneanu, au fost incluşi în Programul de Protecţie al Martorilor pentru că au oferit informaţii care au condus la rezolvarea altui dosar. Şi pentru că ”integritatea corporală a acestora este ameninţată ca urmare a deţinerii unor informaţii ori date cu privire la săvârşirea unor infracţiuni grave pe care le-au furnizat sau au fost de acord să le furnizeze organelor judiciare şi au rol determinant în descoperirea infractorilor şi în soluţionarea unor cauze”.

Altă identitate, viaţă nouă

Luni, judecătorul a mai anunţat că Rohozneanu, Fizidean şi Dragoman vor avea pedepsele reduse la jumătate ca urmare a cooperării lor. Rămâne de văzut dacă aceştia vor fi condamnaţi sau nu. Dacă celor trei le va fi redusă pedeapsa la jumătate, odată condamnaţi, vor fi mutaţi într-un alt penitenciar. Dacă, în schimb, vor fi achitaţi, ca garanţie pentru colaborarea lor cu organele de cercetare, Rohozneanu, Fizidean şi Dragoman, împreună cu familiile lor, vor fi mutaţi în alt oraş sau ţară, li se vor asigura toate condiţiile de trai într-un loc nou, fiind recalificaţi profesional şi reintegraţi în societate sub identitate nouă. De asemenea, conform Programului de Protecţie al Martorilor, cei trei vor putea beneficia şi de operaţii estetice, pentru a fi mai greu de recunoscut. Cei trei interlopi ar putea beneficia de toate acestea pentru că s-ar putea considera că şi-au pus vieţile în pericol oferind informaţii importante care au condus la rezolvarea altui caz. De menţionat că identitatea lui Rohozneanu, Fizidean şi Dragoman ar putea fi tăinuită pe zeci de mii de euro, având în vedere că sumele alocate pentru intrarea în Program variază între 1.000 şi 70.000 de lei, pentru un singur caz, precizează Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM).

La cerere

Conform legii 682/2002, privind protecţia martorilor: poate fi inclusă în program o persoană care are într-o altă cauză calitatea de organizator ori conducător de grup sau organizaţie criminală. Aderare, sprijinire şi constituire de grup infracţional organizat este doar una dintre numeroasele infracţiuni de care sunt acuzaţi cei din clanul Rohozneanu. Aceeaşi lege specifică faptul că propunerea de includere în program trebuie să fie însoţită de acordul scris al persoanei pentru care se cere includerea în Program, precum şi de o evaluare a ONPM cu privire la posibilitatea includerii în program a persoanei în cauză. De asemenea, procurorul de caz trebuie să se pronunţe asupra propunerii de includere în Program.

Mărturia mincinoasă anulează Programul

Programul încetează dacă în cursul procesului penal martorul protejat depune mărturie mincinoasă şi/sau dacă martorul protejat comite cu intenţie o infracţiune.

I.C.142Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor