Vieți salvate de ambulanță

De Valentin Goran
Vieți salvate de ambulanță
Peste 21.000 de solicitări la ambulanță, dintre care 860 cazuri grave, 56 de tentative de suicid și 14 arădeni resuscitați.

Vă propunem să vorbim despre activitatea Serviciului Județean de Ambulanță Arad și să trecem în revistă numărul de urgențe la care au intervenit echipajele medicale în primele șase luni ale lui 2018, ce probleme de sănătate au avut arădenii care au chemat ambulanța, câte cazuri de accident vascular cerebral și infarct miocardic au fost înregistrate în aceste șase luni, dar și câte tentative de suicid au avut loc până acum în județul nostru.

21 de mii de urgențe

Numărul urgențelor la care au intervenit angajații ambulanței este unul foarte mare: 21.063 de urgențe, fie că vorbim de cod roșu (grav – viața pacientului în pericol), cod galben (grav – viața pacientului nu este în pericol) sau de cod verde (cazuri ușoare), adică în medie aproximativ 117 cazuri în fiecare zi din primele șase luni ale lui 2018. Dacă vorbim de urgențele grave, vă spunem că au fost 860 de astfel de misiuni pe raza județului Arad, în medie aproximativ cinci în fiecare zi. De departe, cele mai multe urgențe înregistrate în prima jumătate a acestui an au fost urgențele de cod galben, fiind înregistrate peste 18.700 astfel de cazuri, în medie câte 100 în fiecare zi. În ceea ce privește urgențele de cod verde, au fost efectuate aproape 1.500 de apeluri, adică opt în fiecare zi.

Din 168, doar 14 au supraviețuit

Cele mai grave afecțiuni au făcut ca aproximativ 600 de arădeni să fie în pericol de moarte. Din cei 168 de pacienți care au suferit stop cardio-respirator, doar 14 au fost salvați prin manevrele de resuscitare. Media ne spune că un pacient a suferit de această afecțiune în fiecare zi din primele șase luni ale lui 2018. Alți 95 de pacienți au suferit infarct miocardic acut, în timp ce alți 334 de suferinzi au solicitat ajutorul echipajelor medicale după ce au suferit accident vascular cerebral, în medie aproximativ doi în fiecare zi. Precizăm faptul că media nu reprezintă situația din fiecare zi a statisticii.

1.900 de pacienți cu febră

Cele mai multe apeluri la 112 au fost efectuate pe motiv de febră, fiind înregistrate 1.551 de cazuri la adulți (8 în fiecare zi), respectiv 374 la copii. Alți 506 pacienți au suferit de insuficiență respiratorie acută, în timp ce 60 de pacienți s-au intoxicat involuntar cu diferite substanțe toxice.

9 sinucigași pe lună

În ceea ce privește tentativele de suicid, statisticile Serviciului Județean de Ambulanță Arad ne arată că în primele șase luni au fost înregistrate 56 de astfel de cazuri, 27 în primele trei luni, respectiv 29 în trimestrul doi. Făcând media, aflăm că în fiecare lună au încercat să se sinucidă câte nouă arădeni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !