Vina de a nu fi controlat

De curând, preşedintele Traian Băsescu acuza Consiliul Superior al Magistraturii de toate relele din Justiţia românească. În viziunea lui Băsescu, CSM a făcut atâta rău României cât n-a făcut nicio altă instituţie similară din UE, propriei ţări. Aşa să fie? Este CSM, cu adevărat, cauza tuturor relelor din Justiţie? Nu cumva Răul trebuie căutat în altă parte?

Traian Băsescu se află în eroare. I-au spus-o imediat, în replică, reprezentanţii corpului judecătoresc, dar la fel de bine preşedintele poate fi contrazis, cu argumente, de fiecare cetăţean care urmăreşte mersul lucrurilor în ţară. Bunăoară, l-aş întreba pe preşedinte cum îşi explică faptul că la Curtea Constituţională deciziile se iau, de regulă, cu „scorul” de 5-4? De ce nu cu 8-1, sau cu 8-0 şi o abţinere, cum ar fi normal? Să fie Constituţia atât de interpretabilă? Nicidecum. Scorul strâns reflectă partizanatul unor judecători constrânşi să sărute mâna celui care le-a dat funcţia, cu leafă mare şi rang de onoare. Şi asta e posibil doar pentru că judecătorii de la CCR sunt numiţi de către partidele politice şi de către preşedinte, iar factorul politic face tot posibilul să controleze Curtea. Am văzut, chiar la recentele desemnări de judecători pentru Curte, cum s-a străduit, cât s-a luptat puterea portocalie, inclusiv cu mijloace ilegale, ca să obţină o influenţă majoritară în sânul CCR.

Or, dacă însăşi Curtea este împinsă să ia decizii strâmbe, dacă până şi litera şi spiritul Constituţiei, mama tuturor legilor, sunt mătrăşite, la ce să ne aşteptăm „mai jos”? De ce ar fi mai de acuzat CSM, judecătoriile, tribunalele decât Curtea Constituţională, care este simbolul Dreptăţii şi garantul respectului faţă de Lege?

Nu, preşedintele Băsescu nu are dreptate. Vina pentru tarele, pentru ineficienţa Justiţiei o poartă factorul politic, nu Justiţia în sine. Politicienii, în frunte cu dumnealui – care ne tot vorbeşte de modernizarea statului – sunt cei care alterează Justiţia, ei sunt cei care vor s-o controleze şi care, pe alocuri, chiar o controlează! Numai că preşedintele Băsescu, cum îi e obiceiul, caută explicaţii şi vinovaţi acolo unde are interes. De ce, în acest caz, e atât de vinovat CSM? Înainte de orice, pentru că e ultima redută pe care Puterea, incluzându-l aici şi pe Traian Băsescu, n-o controlează. Încă.

Tristan Mihuta

tristan.mihuta@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !