Vincențiu Babeș, rebotezat de administrația arădeană

De Eugen Rogojan
12Comentarii
Vincențiu Babeș, rebotezat de administrația arădeană
După doi compozitori, Primăria Arad l-a rebotezat și pe importantul cărturar român al secolului XIX, Vincențiu Babeș.

Aradul a însemnat ceva pentru Vincențiu Babeș, avocat, profesor, ziarist și om politic român din Banat. A studiat la Seminarul din Arad, iar în perioada anului revoluționar 1848 acesta a fost profesor și inspector al școlilor românești din zona Aradului. Mai târziu, a fost trimis la Curtea de la Viena să apere interesele Diecezei Aradului și ale poporului românesc de la Mureș și Criș.

După faptă, și…răsplată?!

Administrația locală postdecembristă a încercat să arate că și Vincențiu Babeș a însemnat ceva pentru Arad, însă „mișcarea” nu prea i-a ieșit. Aceștia au dat numele bănățeanului unei străzi din centrul orașului (nu se știe clar cine, pentru că nu știm când a fost redenumită strada). Gest frumos, am putea spune, problema însă abia acum apare: Vincențiu e…Vicențiu. O mică greșeală apărută, cel mai probabil, la scrierea nomenclatorului stradal aprobat în 2010 de către Consiliul Local Municipal Arad.

Greșeli cu repetiție

Problema este că la opt ani distanță de la aprobarea nomenclatorului votat atunci de consilierii locali, nimeni din administrație nu a observat greșeala. Situația nu este una singulară, din păcate. Vă amintim că în august 2017 scriam în Jurnal Arădean și pewww.aradon.ro că George Enescu a fost rebotezat la Arad „Gheorghe Enescu”. Am sesizat și Primăriei acest lucru, care s-a scuzat spunând că atunci când „se face o achiziție de plăcuțe indicatoare, vorbim de o comandă de ordinul sutelor de bucăți, este imposibil să verifici corectitudinea fiecăreia dintre ele”.

Jumătate de an pentru o plăcuță

La scurt timp după publicarea articolului, plăcuța a dispărut, însă timp de mai bine de jumătate de an, nu a fost înlocuită, abia în primăvara lui 2018 fiind amplasat un indicator corect. În ianuarie anul acesta ne-am lovit, însă, de un alt compozitor rebotezat: Ion Vidu. Bănățean și el, ca și Vincențiu Babeș, acesta a fost rebotezat „Ioan Vidu” de către cei care au întocmit nomenclatorul stradal din 2010. Și atunci le-am atras atenția reprezentanților Primăriei Municipiului Arad, însă aceștia nu s-au obosit să ne mai răspundă.

Cine a fost Vincențiu Babeș?

Născut în 1821 la Hodoni, în județul Timiș, Vincențiu Babeș a fost avocat, profesor, ziarist și om politic român din Banat, fiind totodată membru fondator al Academiei Române. A studiat la Timișoara, Szeged, Carloviț, Budapesta și, ulterior, la Arad. A fost profesor și inspector al școlilor românești în Arad, a fost trimis al românilor „de la Mureș și Criș” la Curtea de la Viena, deputat în Dieta de la Budapesta timp de patru mandate, fondator al Partidului Național Român din Transilvania, director al Ziarului „Albina” din Viena și colaborator al multor gazete românești. La Arad, însă, activitatea sa îndelungată și neobosită de promovare a intereselor românești nu pare să fi avut vreun efect, dat fiind faptul că la mai bine de o sută de ani de la moartea sa (1907), o stradă din municipiu…încearcă doar să îi poarte numele.

CITEȘTE ȘI:

Enescu la Arad: Gheorghe versus George

Numele compozitorilor, bătaie de cap pentru Primăria Arad12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor