Violetul i-a topit până şi onoarea

În mod firesc, fie că vorbim de onoare, fie că avem în vedere cutuma lumii politice civilizate, Mircea Geoană ar fi trebuit să-şi depună mandatul.

Invocăm onoarea şi pentru că el însuşi promitea, înainte de alegeri, că se va da deoparte în caz că va pierde. Or, ce fel de om este acela care face o declaraţie de onoare şi nu o respectă? Totodată, cutuma spune că un lider care pierde, care nu poate duce partidul la putere, trebuie să se retragă – măcar pentru a nu ajunge în situaţia penibilă de a fi alungat. Iar Geoană nu a pierdut doar bătălia pentru parlamentare şi europarlamentare, ci şi bătălia proprie, cea pentru preşedinţie. Şi încă într-un mod jenant. Când ai în spate patru partide iar în faţă un adversar uzat şi să nu reuşeşti să convingi electoratul, ce fel de lider poţi fi?

 Faptul că Geoană ţine cu dinţii de preşedinţia PSD ne întăreşte convingerea că îi lipseşte bărbăţia. Omul acesta mai are pretenţia că este liderul potrivit pentru aspiraţiile social-democraţilor. Mai mult, încearcă să facă din eşecul său usturător o victorie, ba pretinzând că a fost furat, ba invocînd, alături de doamna sa, efectele nefaste ale unei luminii colorate. În fine, pentru a-şi păstra poziţia, forţează un Congres cât mai curând posibil, pentru ca adversarii să nu aibă timp să se organizeze. Acesta este, în opinia mea, şi motivul pentru care Marius Lazăr, nu a mai demisionat nici el, în ciuda rezultatului absolut ruşinos pe care l-a obţinut cu PSD Arad: Geoană are nevoie de sprijinul oamenilor pe care i-a implantat în teritoriu, iar Lazăr este unul dintre aceştia.

 Marius Lazăr şi alţi aidoma lui, de prin ţară, se vor strădui să pregătească astfel Congresul încât să-i asigure lui Geoană reînvestirea. Vor fi incluşi în delegaţie oameni „de încredere”, instruiţi să voteze pentru statu-quo. Mă întreb însă – oare se întreabă şi pesediştii arădeni? – de ce ar vota ei pentru păstrarea lui Mircea Geoană în fruntea partidului. Să-i fi purtat acesta spre victoriile electorale promise? Dimpotrivă, a dus partidul din înfrângere în înfrângere. Ca să nu mai vorbim în ce hal a ajuns PSD Arad, cât este acesta de lipsit de oamnei capabili şi, în consecinţă, cât este de anemic, de obişnuit cu eşecul. Nu, nu există nici un temei ca Geoană să mai păstorească peste PSD.

T.M.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase