Violoniste apreciate în Anglia

6Comentarii
Violoniste apreciate în Anglia
Succesele celor două surori violoniste arădene, fiicele dirijorului Mircea Buta, au mai fost consemnate în ziarul nostru. Însă ele continuă.

De curând, cea mică, Marciana, şi-a mai adăugat o performanţă în cariera ei: a fost admisă la Academia Regală din Londra. Pornind de aici, am stat de vorbă cu Marciana şi cu Emanuela, dialog marcat de uimire la fiecare pas al celor două foarte tinere muziciene.

– Cum ai reuşit?
M. B. – În decembrie anul trecut am dat admitere la trei conservatoare: Academia Regală din Londra, Conservatorul Regal din Londra şi Conservatorul Regal de Nord din Manchester. Am fost admisă la toate trei şi am ales Academia Regală din Londra, cu bursă integrală, pe patru ani, de 13 000 lire sterline pe an. Este o bursă acordată doar la două persoane şi datorită acestei burse am posibilitatea să îmi aleg profesorii cu care voi studia.

– În ce a constat admiterea?
M. B. – Au fost două audiţii, în faţa a două comisii diferite, test scris şi test oral.
Marciana a cântat cu Filarmonica din Shanghai

– Înţeleg că eşti în clasa a XII-a de liceu. Unde anume?
M. B. – La Wells Cathedral School, în sud-vestul Angliei, unde sunt elevă de cinci ani, cu bursă. Anul trecut am participat la un concurs, cu 12 concurenţi, fiind solistă în orchestra şcolii. M-a bucurat foarte tare că au reuşit şi părinţii mei să ajungă la concert. În octombrie 2005 am fost într-un turneu în China, unde am cântat cu Filarmonica din Shanghai.

– Şi acum, înainte de academie, urmează bacalaureatul, nu? Cum e bacalaureatul acolo?
M. B. – Wells Cathedral School e o şcoală foarte bună, unde nivelul de pregătire e foarte ridicat. Nu vin elevi doar pentru formarea muzicală, ci şi pentru nivelul general de pregătire. Bacalaureatul acolo se dă din patru materii, pentru muzicieni trei. Eu voi da din matematică, franceză, muzică.

– Mai contează rezultatul de bacalaureat pentru academie?
M. B. – Nu, eu sunt deja admisă, va conta eventual după, dacă vreau să urmez un masterat.
Vioara Emanuelei se va auzi la Palatul Windsor

– Emanuela?
E. B. – Sunt în anul III la Conservatorul Regal din Manchester. Anul trecut am participat la competiţia inaugurală a cvartetelor tinere, la Londra, unde am obţinut locul I cu cvartetul din care făceam parte atunci, Azzurra. Anul trecut a fost prima ediţie a concursului, care s-a ţinut la Goldsmiths Hall din Londra, în faţa unui public deosebit – contese, lorzi. Am mai participat la finala competiţiei Paganini, promovată şi organizată de Conservatorul din Manchester.

– Ce mai urmează?
E. B. – În septembrie voi cânta pentru dirijorul principal al orchestrei BBC Philarmonic, Gianandrea Noseda. Tot în septembrie voi cânta la Festivalul internaţional Mozart din Lincoln. Cu cvartetul de acum, Mirios, vom participa la un festival la Palatul Windsor, festival sponsorizat de firme şi fundaţii britanice.

– Şi tu ai făcut liceul tot în Anglia?
E. B. – Da, ultimii doi ani de liceu i-am făcut tot la Wells Cathedral.

– Acasă cât de des veniţi?
E. B. – De marile sărbători religioase şi vara.
– Prietenii voştri unde sunt, în Anglia sau în România?
E. B. – Şi aici şi acolo. Prietenii din România sunt cei de la biserica ortodoxă, iar în Anglia majoritatea prietenilor noştri sunt muzicieni.

– În Anglia mergeţi la biserică, sunt biserici ortodoxe?
E. B. – La Manchester este o biserică ortodoxă greacă, iar la Londra biserică ortodoxă română.

– Vă e greu sau v-a fost greu departe de casă?
M. B. – Suntem plecate de cinci ani, la început a fost greu, însă a fost o şansă.

– Dacă aţi fi studiat muzica aici, ar fi fost altfel?
E. B. – Muzica de cameră nu e promovată suficient aici, acolo avem această şansă.

– Studiaţi mult, bănuiesc, pentru asemenea performanţe. Merită tot acest efort?
E. B. – În orice meserie e nevoie de o luptă. E o chemare din interior, probabil, care nu îţi dă pace.

Cătălina Latu6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor