Vis „reîncălzit”: Se reia licitaţia pentru parcarea din Piaţa Avram Iancu

De Adriana Barbu
19Comentarii
Vis „reîncălzit”: Se reia licitaţia pentru parcarea din Piaţa Avram Iancu
Află ce planuri are Primăria Arad în 2016 când vine vorba de parcările subterane şi supraterane din municipiu.

Două parcări subterane şi două supraterane. La care să înceapă lucrul în acest an. Acestea spun planurile Primăriei Arad, parte dintre ele votate de aleşii municipali în bugetul din 2016. Unde ar urma să se ridice acestea? Cele subterane ar urma să fie construite pe locurile deja discutate, de-a lungul ultimilor ani. Cele supraterane pe noi amplasamente, pentru achiziţionarea cărora chiar s-au alocat bani în buget.

Dar haideţi să le luăm pe rând. Primarul Gheorghe Falcă a anunţat la momentul la care bugetul local pe acest an a intrat în dezbatere (în urmă cu mai bine de o săptămână) faptul că nu a renunţat la visul de a construi parcarea subterană din Piaţa Avram Iancu. Ba mai mult, edilul a declarat că va fi reluată licitaţia pentru constructorul parcării de 500 de locuri de sub piaţă. „Parcarea din Piaţa Avram Iancu va intra din nou în procedura de liciaţie”, a indicat asistenţei Falcă. Anul trecut, după procedura de prelicitaţie, impusă de o lucrare de o asemenea amploare, Primăria Arad a scos pe SEAP, la licitaţie, parcarea subterană din Avram Iancu. Nici măcar o firmă nu a depus ofertă pentru această lucrare în pofida faptului că era vorba de o lucrare care ar fi putut aduce, ce-i drept în timp, bani serioşi concesionarului acestei parcări.

O altă parcare despre care s-a vorbit mult în ultimii ani şi a rămas şi pe mai departe în planurile Primăriei Arad este parcarea din Piaţa Catedralei. Primarul Gheorghe Falcă a declarat tot la momentul votului bugetului faptul că se va facea în acest an studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic de realizare a unei parcări subterane în Piaţa Catedralei cu extinderea zonei pietonale de pe strada Meţianu până în această locaţie.

Tot atunci, însă, edilul local a vorbit de realizarea a două parcări supraterane, primele de acest gen din Arad, una în Piaţa Soarelui, care să deservească locuitorii din acea parte a cartierului Micălaca, şi una pe Mucius Scaevola, pentru locuitorii acelei zone. Ba mai mult, în urma amendamentelor depuse la buget, s-au pus bani pentru cumpărarea terenului din Piaţa Soarelui pe care Primăria Arad are de gând să ridice parcarea supraterană. Ioan Dolha a citit acest amendament la momentul dezbaterii bugetului pe 2016. Atunci, consilierul PSD a cerut ca să fie alocaţi nu mai puţin de 130.000 de lei pentru „Achiziţie teren zona Micălaca – Piaţa Soarelui, identificat cu CF 311181”. Banii erau propuşi a fi luaţi din rezerva bugetară, iar terenul pe care Primăria şi-a pus în gând să-l achiziţioneze urma să folosească pentru construirea primei parcări supraterane din Arad.

Cel mai probabil, terenul vizat pe Mucius Scaevola pentru ridicarea celei de a doua parcări supraterane dedicate locuitorilor din acea zonă, a intrat şi el în atenţia aleşilor la momentul votării bugetului. Consilierul Florin Mariş a propus alocarea sumei de 10.000 de lei pentru „servicii de verificare a raportului de evaluare asupra terenului din strada M. Scaevola nr. 11, în vederea trecerii cu plată a acestuia din patrimoniul SC Recons SA în domeniul public al Municipiului Arad. Banii erau propuşi a fi luaţi tot din rezerva bugetară.

Povestea parcării din Avram Iancu

Revenind la parcarea subterană pe două nivele din Piaţa Avram Iancu, Primăria a scos la licitaţie pe 29 iunie 2015 această parcare, considerată una dintre cele mai mari investiţii propuse de Municipalitate. Se dorea realizarea unei parcări de peste 500 de locuri sub piaţă, pe banii investitorului privat, acesta urmând să-şi recupereze sumele prin administrarea de-a lungul anilor a parcării subterane. Concesiunea pe 49 de ani („Concesionare lucrări publice privind finanțarea, construcția și operarea parcării subterane Piața Avram Iancu din Municipiul Arad”) şi realizarea parcării în 26 de luni în contul unei sume estimate la 94 de milioane de lei, nu a surâs anul trecut niciunei firme, însă edilul a declarat în acest an că obiectivul va fi scos din nou la licitaţie.19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor