Visează la o casă ieftină

De Adriana Barbu
9Comentarii
Visează la o casă ieftină
S-a închis uşa la oferta Primăriei: 99 arădeni şi-au făcut dosar pentru a primi o locuinţă cu chiria mică de la Municipalitate.

Au avut timp doar două săptămâni să-şi facă dosar dacă doreau să spere pe mai departe la o locuinţă de la Primăria Arad. Şi, deşi cu siguranţă, sunt mult mai mulţi care speră ca statul, respectiv municipalitatea în acest caz, să le dea o mână de ajutor în acest deziderat aproape imposibil de atins singur cu forţe proprii şi că vor primi o casă de la autorităţi, doar 99 de arădeni au depus dosare în acest sens. Primăria Municipiului Arad a anunţat în august că, în perioada 29.08 – 09.09.2016, se primesc cereri pentru locuinţe sociale, în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 52/04.03.2016. Dacă nu te-ai încadrat în acest termen, cu cererea şi dosarul însoţitor, poţi să-ţi iei gândul de la o locuinţă de la stat. Ba mai mult, trebuia să îndeplineşti şi anumite condiţii pentru a putea spera că te vei regăsi pe lista celor care au dreptul să spere că vor primi un acoperiş deasupra capului (pentru că despre o listă de aşteptare era vorba nu de o locuinţă efectivă).
Cine putea înainta astfel de cereri? „Pentru a fi eligibili, solicitanţii trebuie să fie cetăţeni români cu domiciliul stabil în municipiul Arad care să nu deţină, să nu fi deţinut sau înstrăinat după 1 ianuarie 1990 o locuinţă proprietate personală, teren construibil sau casă de vacanţă în România (idem soţul/soţia sau copiii cu care locuiesc şi se gospodăresc împreună), iar veniturile să nu depăşească câştigul salarial net lunar pe economie. Criteriile de eligibilitate şi de punctaj erau cu toate prevăzute de Hotărârea Consiliului Local nr. 52/ 04.03.2016”, se arata în comunicatul Primăriei Arad.

Trebuia, mai mult, ca solicitantul sau unul dintre membrii familiei să aibă un job, pentru că altfel nici vorbă de locuinţă de la executiv (pentru că, nu-i aşa, cine să plătească utilităţile în acest caz?).
Cererile pentru a primi o locuinţă de la stat se puteau depune în acea perioadă la Registratura Primăriei Arad, însoţite de documente justificative privind situaţia solicitanţilor.
Nişte documente stufoase pe care l-au completat în perioada indicată doar 99 de arădeni. Ceea ce trebuie menţionat este faptul că nu toţi aceştia au o şansă la locuinţele pe care Municipalitatea le are la dispoziţie, mult mai puţine decât numărul solicitanţilor. Mai întâi cele 99 de dosare depuse vor fi evaluate, de către Comisia de analizarea a dosarelor de repartizare a locuinţelor sociale, o evaluare ce va dura 15 zile lucrătoare.

Traseul cererilor

„După întocmirea listelor de priorităţi în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut de solicitanţi, acestea se vor afişa la sediul Primăriei Arad. (…). După publicarea listelor, va exista perioada pentru depunerea eventualelor contestaţii (5 zile lucrătoare). Contestaţiile se rezolvă în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării. Listele finale, du­­pă soluţionarea contestaţiilor, se supun aprobării Consiliului Local al Municipiului Arad. Atribuirea locuinţelor se va face în limita disponibilului, în ordine descrescătoare a punctajului, de către Comisia de analizare a dosarelor de repartizare a locuinţelor sociale. Locuinţa atribuită nu poate fi refuzată decât în condiţiile în care se renunţă şi la dreptul locativ astfel câştigat”, este informare oficială a Primăriei Arad.
Câteva locuinţe sunt deja disponibile, aşa că în noiembrie, pe când reprezentanţii Municipalităţii estimează că lista va fi finalizată, câţiva arădeni încercaţi de soartă ar trebui să primească o locuinţă. Cum arată aceasta, de ce Primăria a specificat clar că refuzul înseamnă renunţarea la dreptul locativ câştigat, într-un alt material, însă. Cert este că se merge aici pe principiul: „calul de dar nu se caută la dinţi”.

Cine are prioritate

Vor exista şi arădeni care vor avea întâietate la locuinţele sociale ale Primăriei Arad: „Persoanele/familiile evacuate din imobilele retrocedate foştilor proprietari, aflate pe lista de priorităţi întocmită în baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr.117/2007 privind stabilirea criteriilor pentru ordinea de prioritate a repartizării locuinţelor din fondul locativ de stat familiilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de O.U.G. nr. 40/1999, vor avea prioritate la obţinerea unei locuinţe”, spune Primăria Arad.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor