Viteză pentru un plan expirat de ani buni

1Comentariu
Viteză pentru un plan expirat de ani buni
ARAD. Aleşii municipali nu mai au timp să alinieze PUG-ul soluţiilor prevăzute în mega-studiul de trafic realizat de nemţi.

Trebuia să fie gata undeva în 2003, dar nu a ajuns la vot nici acum. Este vorba de Planul Urbanistic General al Aradului (PUG), nefinalizat încă de executant. Cu toate acestea, propunerea de ieri, din şedinţa CLM, a alesului Claudiu Cristea, care a cerut ca PUG-ul să fie aliniat cerinţelor şi soluţiilor date în studiul de trafic realizat de curând de experţii germani şi pus ieri pe masa de vot a consilierilor nu a avut trecere printre colegi. Ar fi însemnat, în viziunea executivului şi a aleşilor Puterii, o amânare a finalizării şi votării PUG-ului cu un an, ba chiar doi, fapt de neacceptat.

Pentru prima dată, aleşii par grăbiţi să finalizeze această lucrare de miliarde şi să reglementeze, în sfârşit, pe acte cerute de lege modul cum se construieşte în Arad şi cum se va dezvolta municipiul. Propunerea ţărănistului de a coordona de acum toate planurile care au legătură cu infrastructura a eşuat în cele din urmă la vot.

„Ar fi bine ca prevederile privind circulaţia, care afectează planurile urbanistice, să se regăsească şi în PUG. Acest studiu aduce multe informaţii în plus, vorbeşte de o strategie de dezvoltare până în 2025 şi mi s-ar părea normal ca datele să se regăsească şi în PUG, iar acesta din urmă să nu fie expirat pe când îl votăm. Sau nu se va ţine cont de rezultatele studiului de trafic?”, a punctat în cadrul şedinţei CLM, Claudiu Cristea.

Arhitectul şef al Aradului, Radu Drăgan, şi secretarul CLM, Lilioara Stepănescu, au insistat însă pe faptul că PUG-ul este în fază finală, la procedura avizelor şi că „implementarea acestui studiu în PUG ar împinge aprobarea planului peste încă un an, doi”.

Doar două

Stepănescu a precizat, de pildă, faptul că în PUG a mai rămas de finalizat doar stabilirea vecinătăţilor cu două din cele zece comune vizate (Vinga şi Zimand) şi reînnoirea avizelor primite, care au expirat deja. Deşi, până şi Florin Manta s-a arătat de acord de principiu cu propunerea lui Cristea (problema în viziunea sa fiind doar întârzierea aprobării PUG-ului), voturile au curs în defavoarea colegului din Opoziţie. Executivul a specificat anterior că studiul votat astăzi este opozabil tuturor şi trebuie respectat de toţi. Reglementări exacte cu trimitere la studiu vor fi, însă, posibile doar în PUZ-uri.

Termen depăşit

Un lucru e cert: PUG-ul Aradului a depăşit până şi termenul pentru actualizarea lui!1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor