Vitraliile aduc sute de milioane

12Comentarii
Vitraliile aduc sute de milioane
Comenzile cresc, iar vitrarii trebuie să-şi extindă ateliarele pentru a putea face faţă.  VIDEO

Producerea de vitralii este una dintre afacerile care a crescut foarte mult în ultimii doi ani. Dacă în 2005, valoare tranzacţiilor pe piaţa românească era de jumătate de milioane de euro, anul acesta piaţa a ajuns la două milioane de euro. Producătorii au ajuns să nu mai facă faţă comenzilor, fiind nevoiţi astfel să pornească în căutare de ucenici.

Tiberiu Maghera este unul dintre cei mai cunoscuţi maeştrii vitrari din Arad şi chiar din România. Din atelierul său, situat, pentru moment, în Grădişte, au ieşit o serie de lucrări care împodobesc clădiri din toată ţara, dar şi din străinătate. Printre cei mai importanţi clienţi ai săi se numără filiala Arad a Băncii Naţionale şi Institul Politehnic din Timişoara, în momentul de faţă, Maghera fiind angajat să restaureze vitraliile de la catedrala catolică din Vinga.

Clienţii îi fac reclamă

„Ştiu să fac un vitraliu, dar nu ştiu să îmi promovez producţia”, susţine vitrarul arădean. Cu toate acestea, din primăvară, nu a mai putut să facă comenzilor. „Pentru mine, cea mai bună reclamă este clientul mulţumit.

De vreo doi ani a trebuit să renunţ la sâmbete libere, la duminici libere, dar nici aşa nu mai puteam face faţă, astfel încât trebuie să îmi caut ajutoare”, mărturiseşte Maghera. Acesta susţine că ucenicii sunt greu de găsit, deoarece munca este grea şi migăloasă, programul unei zile de muncă fiind de 10 ore. Salariile sunt însă pe măsură, un muncitor bun putând câştiga şi 2500 de lei pe lună. „Acum am două ajutoare, iar la anul intenţionez să îmi deschid un nou atelier, mai spaţios”, mai spune vitrarul. Costurile sunt pe măsura muncii şi a complexităţii lucrării, un metru pătrat putând costa între 200 şi 2.000 de euro, în funcţie de proiect, de materiale sau de metoda folosită. 

În ceea ce priveşte comenzile, acestea vin ca urmare a recomandărilor făcute de clienţi, prin intermediul arhitecţilor sau prin internet, Tiberiu Maghera având o pagină web prin intermediul căreia s-a făcut cunoscut şi peste hotare, lucrările sale ajungând în Ungaria, Germania, Danemarca şi Belgia. Atelierul arădeanului a ajuns astfel să aibă, anual, o cifră de afaceri de 800-900 de milioane de lei vechi.

Între Tiffany şi plumb

Arădeanul foloseşte două procedee pentru a-şi realiza lucrările. Este vorba despre tradiţinala metodă cu plumb şi despre procedeul Tiffany, apărut în 1848. Vitraliile lucrate în Tiffany au o durată de viaţă de 100 de ani, mai mare decât cea a vitraliilor în plumb.

„Tehnica Tiffany permite abordarea unui proiect mai încărcat în detalii. Sticla se taie după nişte şabloane, fiecare bucată e prelucrată cu un polizor, după care se înfoliază cu cupru de culori diferite. Se ansamblează apoi şi se cositoresc. Cu privire la metoda în plumb, trebuie să ştiţi că toate piesele se fac cu aproape un milimetru mai mici.

Aceste piese sunt înconjurate apoi cu plumb, se  cositoresc în punctele în care se întâlnesc bucăţile de plumb, se spală şi se cimentează. Să ştiţi că lucrăm ca acum 200 de ani”, afirmă Tiberiu Maghera.

Sticla pentru vitralii este o sticlă mai moale, care se poate prelucra relativ uşor şi e colorată în masă, nu doar pe o singură faţă. Cum nu sunt multe fabrici care să producă acest tip de sticlă, Maghera a ales să o cumpere din SUA.

Din tată-n fiu

Tiberiu Maghera ne povesteşte că a început să fie atras de această meserie în anii 1989-1990, când tatăl său, care este la rândul său vitrar, avea nevoie de ajutor la o lucrare mai mare.

„Eram student la Politehnică, dar după Revoluţie am decis să renunţ şi să mă ocup serios de vitralii. Am înfiinţat firma în 1992, până atunci lucrând prin intermediul Fondului Plastic din Arad. La rândul său, tata a plecat în California, unde unde a lucrat pentru cea mai mare fabrică de profil de acolo, unde a lucrat ca designer. La cei 70 de ani ai săi, s-a întors în ţară, dar şi acum colaborează cu americanii, făcându proiecte pentru ei”, susţine Maghera.

L.Ş.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor