Vizează traficul şi contrabanda

Vizează traficul şi contrabanda
ORADEA - După intrarea în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, frontieriştii au fost degrevaţi de o parte din procedurile de control al documentelor de tranzit prin PTF-uri, focalizându-se însă pe traficul cu migranţi euro-asiatici sau din Republica Moldova şi pe combaterea contrabandei.

Activitatea pe 2007 a Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea şi inspectoratelor judeţene din Arad, Bihor şi Satu Mare a fost evaluată miercuri, în prezenţa inspectorului general adjunct al Poliţiei de Frontieră Române, comisarul-şef Ioan Buda. Printre punctele atinse s-au numărat traficul din punctele de frontieră şi cazurile importante depistate şi rezolvate anul trecut. În acest sens, amintim că Ioan Buda a fost promovat anul trecut de la şefia DPF Oradea ca adjunct al IGPF pentru rezultatele şi strategiile pe linia combaterii traficului de migranţi.

Aflux de europeni


Rezultatele arată că în anul 2007 traficul total de călători a înregistrat o uşoară creştere de 4,3%, comparativ cu anul 2006, şi o creştere a numărului de străini care au tranzitat punctele de frontieră. „Peste 90% din cetăţenii străini care au tranzitat punctele de frontieră de pe raza DPF Oradea sunt din ţările UE, iar 61% dintre aceştia sunt din Ungaria. Ca dinamică, traficul a crescut anul trecut, previzibil, în sezonul estival şi în vacanţele din UE”, a explicat subcomisarul Mircea Chiorean, purtătorul de cuvânt al DPF Oradea.

Reţele de traficanţi

În 2007 lucrătorii DPF Oradea au depistat 22 de grupuri infracţionale, iar IJPF Satu Mare încă zece. Printre cazurile importante se numără anihilarea unui grup infracţional organizat transfrontalier având ca obiect traficul cu migranţi ce foloseau documente false. Grupul avea conexiuni în Republica Moldova – România – Ungaria – Italia. „În această cauză complexă au fost conexate cinci lucrări penale, iar procurorii au dispus trimiterea în judecată a zece moldoveni şi cinci români, dintre care trei în stare de arest preventiv. Au mai fost confiscate două autoturisme folosite la săvârşirea infracţiunilor”, a reamintit subcomisarul Chiorean.

Şi contrabandă


În urma unor acţiuni de cooperare desfăşurate în iunie şi august de cadre ale DPF Oradea, IJPF Satu Mare, IJJ Satu Mare, DIICOT, DGA, SIPI Satu Mare şi procurori DNA, au fost reţinuţi doi ucraineni şi doi români pentru contrabandă, trecerea ilegală a frontierei şi dare de mită. S-a dispus măsura obligării de a nu părăsi România timp de 30 zile pentru cetăţeanul ucrainean şi arest preventiv de 30 de zile pentru cei doi cetăţeni români.
Un alt caz se referă la o acţiune din 24 iulie în zona Halmeu, când s-a reuşit confiscarea a 35.000 de pachete cu ţigări de contrabandă şi destrămarea unei grupări infracţionale formată din şase cetăţeni români.
De altfel, preţul mic al ţigărilor ucrainene în ţara de origine i-au obligat pe frontieriştii din nord-vestul ţării la acţiuni zilnice pe linia prevenirii contrabandei sau comerţului ilicit cu ţigări. Astfel că săptămânal s-au descoperit cazuri notabile îndeosebi în Satu Mare, dar şi în Bihor.

„Migraţi” spre IPJ


Dat fiind că o dată cu intrarea în Spaţiul Schengen se va desfiinţa graniţa cu Ungaria, DPF Oradea nu şi-a făcut planuri de dezvoltare logistică, IGPF punând accentul pe securizarea frontierelor cu ţările din afara UE. De altfel, încă de anul trecut 30 de lucrători din cadrul IJPF Bihor au cerut să fie transferaţi în cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţului (IPJ) Bihor. Aceasta în contextul în care toţi frontieriştii din cadrul DPF Oradea vor trebui absorbiţi de IPJ-uri, după intrarea în Schengen, estimată în perioada 2011-2012.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !