Vizită de prietenie şi colaborare în Ungaria

De Dorin Ocneriu
Vizită de prietenie şi colaborare în Ungaria
© FOTO: Dorin Ocneriu
Un grup de circa 30 de membri ai Filialei Judeţene „Ziridava” Arad a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere a efectuat sâmbătă o vizită la asociaţia similară din Szeged, Ungaria.

Acţiunea face parte dintr-o recentă iniţiativă de colaborare şi prietenie între asociaţiile de rezervişti militari din judeţele Arad şi Csongrad, care transpune în practică o iniţiativă la nivel naţional.

Din partea Statului Major al Regiunii Militare de Sud a Ungariei a participat mr. Csepregi Bálázs, care a confirmat sprijinul armatei active maghiare în colaborarea dintre cele două asociaţii de rezervişti militari la nivel naţional şi regional transfrontalier. Ca element inedit, precizăm că mr. Csepregi a lucrat anterior în structurile Batalionului Mixt Româno-Maghiar de Menţinere a Păcii şi cunoaşte foarte bine specificul muncii cu partenerul român.

Turistice

După discuţiile oficiale şi prezentarea proiectului de acţiune şi colaborare comună pe termen nelimitat, prezentat de partea română şi la care a achiesat fără rezerve şi partea ungară, a urmat un tur al frumosului oraş Szeged, vizite la cele mai reprezentative obiective cultural-turistice şi istorice din oraş, la o expoziţie de tehnică militară şi la o palpitantă demonstraţie aeronautică şi de paraşutism pe aerodromul din Szeged. A urmat depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor Români căzuţi pe teritoriul Ungariei în lupta contra fascismului şi o masă festivă la „Festivalul Peştelui” de pe malul râului Tisa.

Mulţumiri

„Mulţumim prietenilor maghiari pentru ospitalitatea cu care ne-au primit. Cu această vizită – care este una de răspuns la vizita lor din 31 mai a.c. – sunt sigur că relaţiile noastre se vor concretiza într-un plan comun de acţiune şi colaborare pe termen nelimitat, între filialele judeţene, între militarii în rezervă din asociaţii şi între familiile noastre, demers început anul trecut de conducerile naţionale ale rezerviştilor militari din cele două ţări. Personal, am fost unul dintre ctitorii Batalionului Mixt Româno-Maghiar din Arad şi mă bucur să continui acum, ca rezervist, colaborarea cu maghiarii desfăşurată în armata activă. Am fost încântaţi de oraşul Szeged şi de modul în care sunt conservate monumentele culturale, religioase, istorice şi cele de cinstire a eroilor” a declarat gl.mr.(r) Heredea Vasile-Ionel, preşedintele Filialei „Ziridava” Arad a ANCMRR.La Festivalul Pestelui

Mr.(r) Csepi Lászlo, preşedintele Clubului Rezerviştilor Militari din Szeged a completat: „Mulţumesc şi eu camarazilor din Arad că ne-au onorat cu vizita lor, iar noi ne-am străduit să-i primim ca pe cei mai dragi oaspeţi. Din prima lecturare a protocolului de înfrăţire a celor două asociaţii de militari în rezervă, nu avem de făcut decât să propunem şi mai multe acţiuni comune de cunoaştere şi de apropiere între noi, între oraşele, judeţele şi ţările noastre”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !