Voicilă: în noaptea de 21-22 decembrie 1989, am schimbat steagurile găurite cu altele cu stemă!

Reactualizat la:
6Comentarii
Voicilă: în noaptea de 21-22 decembrie 1989, am schimbat steagurile găurite cu altele cu stemă!
Valentin Voicilă, actorul recunoscut ca lider al revoluţiei arădene, spune că Asociaţia 21 Decembrie 1989 Arad, al cărei preşedinte de onoare este, va depune coroane la crucea martirilor din faţa palatului Administrativ pe data de 23 decembrie, independent de manifestările organizate de către autorităţi.

În opinia sa, pe 21 şi 22 decembrie arădenii ar trebui să sărbătorească, pentru că în acele zile nu a murit nimeni la Arad, iar doar pe 23 să comemoreze martirii. „În loc să ne bucurăm că în al doilea oraş al revoluţiei, după Timişoara, am avut două zile în care nu a murit nimeni, noi, pe 21 şi 22, umplem oraşul de coroane. Asociaţia 21 decembrie 1989 nu va mai depune niciodată coroane pe 21 şi 22. Am acceptat până acum să ne încadrăm în programul stabilit, ca să fie toată lumea mulţumită, să nu existe motive de scandal, dar de acum nu vom mai accepta”.

Baionetă versus stemă

Voicilă spune că în noaptea de 21 spre 22 decembrie a făcut un compromis pentru a evita o baie de sânge: „În acea noapte, când în piaţă mai rămăseserăm vreo 200 de manifestanţi, Eugen Bădălan a dat ordin ca militarii să-i atace pe oameni cu baionetele, dar Neculai Diaconu a refuzat să execute ordinul. Bădălan a vrut să mă împuşte şi să-i ucidă cu baionetele pe ceilalţi, pe motiv că el a jurat pe drapelul cu stemă, iar noi, care am decupat stema, am fi vinovaţi de trădare. Pentru a evita vărsarea de sânge, am acceptat să înlocuim steagurile cu unele cu stemă”povesteşte Valentin Voicilă.
Care, legat de manifestări, are un motiv- întemeiat, spunem noi- de nemulţumire: „Şi acum, ca şi anul trecut, Prefectura şi Duka Atila mi-au cerut să nu vorbesc la manifestarea de la Monument, sub pretext că aceasta ar fi proprietatea Fundaţiei Judeţene pentru Revoluţie. Nu am vorbit anul trecut, iarăşi, ca să evit orice discuţii şi nu voi vorbi nici acum, dar vi se pare normal ca în locul în care, în decembrie 1989, am vorbit două zile şi o noapte, acum, să nu mi se dea voie să vorbesc?”.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor