Vom avea un alt preşedinte?

Când preşedintele Băsescu spunea, la instalarea Cabinetului Boc, că în sfârşit şi-a împlinit visul, avea în vedere dorinţa sa mai veche de a controla Executivul.

Şi Parlamentul, dacă se poate. Iar mesajul pe care l-a transmis miniştrilor, sâmbătă, a fost unul mai mult decât explicit: dacă nu îmi ieşiţi din cuvânt, dacă îmi ascultaţi ordinele şi îmi împliniţi vrerea, va fi pace şi linişte sub măslini; dacă nu, o să-mi iau mâna de pe voi şi nu veţi avea zile multe. Altfel spus, a fost o propunere de troc, de un schimb de bunăvoinţă.

Rămâne de văzut dacă bunăvoinţa pe care Traian Băsescu le-o acordă miniştrilor Cabinetului Boc şi bunăvoinţa pe care o pretinde de la aceştia nu este cumva momeala cu care îi atrage în plasa ambiţiilor sale de comandant. Adică, dacă nu am fost martori la primul asalt al preşedintelui asupra Cabinetului Boc, pentru a-l supune şi pentru a-l controla. Un asalt regizat, bine mediatizat, întrucât televiziunile au fost invitate să asiste la prestaţia lui Traian Băsescu, s-o mediatizeze.

Senzaţia de asalt ne-a sârnit-o şi faptul că, arătându-se bucuros de „invitaţia” pe care i-a lansat-o Emil Boc, de a participa la şedinţa de sâmbătă, preşedintele Băsescu le-a „promis” miniştrilor că va fi prezent şi la şedinţa de guvern de după Anul Nou. Or, dacă preşedintele va abuza de prezenţele sale la aceste şedinţe, dacă Guvernul va decide doar în funcţie de voinţa şi solicitările sale, vom avea şi un premier marionetă şi un guvern marionetă.

Cu siguranţă, prestaţia preşedintelui i-a încântat pe mulţi, inclusiv pe unii dintre miniştri. Am văzut un preşedinte cald, prietenos, care n-a făcut economie de cuvinte pentru a capta simpatia cabinetului, dar mai cu seamă a publicului. A dorit să şteargă din conştiinţa noastră imaginea sa de inadaptabil spiritului de echipă, de om cu un spirit conflictual profund şi de nestăpânit. Mare minune ar fi ca lupul să-şi schimbe firea, contrazicând proverbul!

Tristan Mihuţa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !