Vot în CLM pentru terenul de la Polivalentă

De Diana Dutu
4Comentarii
Vot în CLM pentru terenul de la Polivalentă
După 13 ani de când l-a cedat, Primăria Municipiului Arad pare foarte hotărâtă să-şi recupereze terenul.

Terenul de la Polivalentă – pe care Primăria doreşte să-l recupereze acum, la 13 ani după ce l-a cedat Consiliului Judeţean – a fost printre foarte puţinele subiecte care au stârnit luări de cuvânt, miercuri, în şedinţa Consiliului Local Municipal. Contextul? Aleşii locali au fost invitaţi să voteze un proiect de hotărâre „privind acordarea unui mandat Primarului Municipiului Arad în vederea reprezentării Consiliului Local al Municipiului Arad în faţa instanţelor judecătoreşti în dosarul nr. 1696/108/2018”. Adică exact dosarul prin care Primăria a chemat în judecată Consiliul Judeţean, dar şi pe Lucian Florin Paşca şi Mihai Paşca (actualii proprietari ai terenului) şi Mitu Insolvency IPURL, firma care a lichidat Continental Vest (societate creată în 2005 de Consiliul Judeţean şi Continental Hotels, cu scopul construirii unui complex sportiv pe acel teren). Obiectul acestui dosar îl constituie anularea a două acte administrative: HCLM 18/2005 şi HCJ 49/2005.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat, miercuri, în unanimitate de către consilierii locali municipali. Nu înainte însă de a afla mai multe informaţii legate de acest subiect.

Curiozităţi justificate

Primul care a intervenit în plen a fost consilierul PSD, Gheorghe Săplăcan: „Dosarul 1696/108/2018 a fost înregistrat în 30.07.2018. De ce după atâta timp ni se cere doar mandatul de reprezentare? În al doilea rând, din informaţiile pe care le avem din dosar, el se judecă la Contencios şi se cere anularea hotărârii Consiliului Local Municipal nr.18/26.01.2005. Prin acea hotărâre de Consiliu, terenul a fost dat Consiliului Judeţean pentru ca în termen de un an să se construiască un obiectiv de sport. După 13 ani constatăm că, de fapt, nu s-a făcut nimic!” – a punctat Gheorghe Săplăcan.

El a fost urmat de consilierul independent Marin Lupaş, care a evidenţiat următoarele: „De ce Primăria – dacă în 2005, în urma acelei hotărâri care prevedea că după un an de zile trebuie să înceapă construcţia – de ce Primăria nu s-a autosesizat şi nu a făcut niciun demers timp de zece ani de zile referitor la faptul că nu s-a întreprins nimic şi nu s-a început acea construcţie?”

Răspunsurile secretarului

Le-a răspuns, pe rând, celor doi aleşi, secretarul Municipiului Arad, Lilioara Stepănescu. A început cu Gheorghe Săplăcan: „Acţiunea în contencios a fost depusă, într-adevăr, la data la care aţi precizat, iar în cursul procesului instanţa a solicitat în mod expres mandatul special al Consiliului Local, care poate alege dacă îşi menţine hotărârea sau nu. Domnul primar şi funcţionarii din Executiv am propus să cerem anularea hotărârii de Consiliu şi considerăm că trebuie să depunem toate diligenţele pentru ca acest teren să ajungă înapoi, în patrimoniul municipiului Arad” – a explicat Lilioara Stepănescu.

Răspunzându-i lui Marin Lupaş, secretarul Municipiului Arad a subliniat: „E greu de reconstituit întreg istoricul, dar nu ce neputinţă. Probabil că investiţia Consiliului Judeţean nu s-a putut demara într-un an din cauza documentaţiilor care au fost efectuate şi nu s-au putut încadra în termenul acela. Au trecut mulţi ani de atunci şi nu suntem pregătiţi astăzi să vă spunem cum am fi reacţionat în 2006.”

O „inginerie juridico-financiară”

Vizibil nesatisfăcut de răspunsul primit, Marin Lupaş a ţinut să puncteze: „Cu regret trebuie să vă spun că a fost o inginerie juridico-financiară făcută de cineva pentru că s-a ajuns într-o asemenea situaţie. Cum, de fapt, România asta a fost păgubită de mii şi mii se asemenea inginerii.”

Sunt şanse de recuperare

În final, a luat cuvântul şi consilierul ALDE, Ionel Ciupe care a apelat la „experienţa vastă” a Lilioarei Stepănescu şi a rugat-o pe aceasta să aprecieze care sunt şansele Municipalităţii de a recupera terenul de la Polivalentă. „Sunt şanse. Şi depunem diligenţe pentru a obţine o soluţie favorabilă” – a răspuns secretarul Municipiului Arad.

Primăria Arad cere de la Consiliul Judeţean terenul de la „Polivalentă” sau bani în schimbul lui. Incredibil, dar adevărat! După ce au stat 12 ani cu mâinile în sân, reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad au deschis acum o acţiune în instanţă prin care cer înapoi de la Consiliul Judeţean Arad...

Taguri: , , , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor