Voteaza, ca sa nu visezi urat!

De Simion Todoca
Voteaza, ca sa nu visezi urat!
De regulă, prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale a fost sensibil mai mare decât la alte scrutinuri, însă nu suficient de mare pentru o ţară în care cetăţenii conştientizează că votul este în primul rând un drept, o posibilitate de a-şi exercita puterea în mod democratic.

De ce este necesară prezenţa la urne în primul tur al alegerilor ? Pentru ca unii care au un candidat preferat cu şanse aproape sigure de ajunge în turul doi şi şi-au propus să meargă să voteze doar în „finală” să fie scutiţi de urâta surpriză de a constata că nu vor mai putea să-şi voteze favoritul, pentru că acesta a pierdut în faţa unui outsider. Cum este posibil acest lucru ? Un candidat care are un electorat de 6-7% extrem de disciplinat ştie că toţi adepţii lui vor veni la vot în primul tur. Fie de bună voie, fie momit prin diverse metode, promisiuni, şmecherii sau mititei şi bere. În condiţiile unei prezenţe pe ţară de 50%, procentajul de 7% , dacă toţi se prezintă la vot, se transformă automat în 14% la calculul final. În condiţiile disipării voturilor din cauza numărului mare de candidaţi, cu 14%, ba chiar cu mai puţin, se poate ajunge în turul doi ! Aceasta, în dauna altor candidaţi, care, în sondaje, în preferinţele electoratului, au 20% sau chiar peste. Pentru că dacă din 20% susţinători ai unui candidat merg la vot în primul tur doar jumătate, acesta se alege cu rezultatul de 10% !
Nu este doar un simplu calcul teoretic, există precedente în acest sens, la alegerile locale, un candidat cu electorat de 16% „bătut în cuie” a câştigat din primul tur alegerile de primar, deoarece prezenţa la vot în primul tur a fost undeva în jur de 30%, sătenii culcându-se pe o ureche, în sensul că vor merge la vot în turul doi, când se vor înfrunta cei doi mai bine cotaţi. Surpriză, amândoi au rămas pe dinafară, pentru că toţi susţinătorii celui de al treilea au votat în primul tur, transformându-i acel 16% în aproape 52% ! Aşadar, prezenţa la primul tur de scrutin nu este o simplă corvoadă. Chiar dacă nu ai un candidat preferat, votul tău este unul împotriva celui pe care nu îl vrei sub nicio formă. Fie şi pentru acest motiv, merită să faci un minimum de efort să te deplasezi până la secţia de votare. În unele ţări votul este obligatoriu, cei care nu se prezintă şi nu au scuze plauzibile fiind drastic amendaţi. Ba, în unele cazuri, cei care nu au participat la alegerile locale sunt din start trataţi cu refuz atunci când se adresează administraţieiilor locale cu diverse cereri
simion.todoca@russmedia.ro
Citat : „Dacă nu mergi la vot, îi creezi un avantaj celui pe care nu l-ai vrea sub nicio formă câştigător”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !