Vox populi, vox derbedei!

De Simion Todoca
Simion Todoca
Simion Todoca
Parafraza celebrei expresii îi aparţine unui strălucit profesor de drept de la Cluj şi se potriveşte din mai multe puncte de vedere politicii româneşti de după revoluţie. De-a lungul sfertului de veac scurs de la revoluţie, nu prea a contact cine a ştiut să adune voturile poporului, ci cine a ştiut să se folosească de ele, confiscându-le şi deturnându-le sensul.

Parlamentari aleşi pe listele unor partide, pe baza promisiunilor făcute alegătorilor, au trecut dintr-o barcă în cealaltă, fără să le pese ce părere au aceştia. Mai rău, au înfiinţat partide direct parlamentare, fără să fi participat vreodată la un scrutin, furând, practic, acele voturi. Nu s-au comportat cu nimic mai corect decât derbedeul căruia îi dai o sută de lei să-ţi cumpere de la alimentara pâine şi salam, iar el îşi cumpără lui băutură şi ţigări.

Pe alt palier, mult mai important, derbedeii sunt preferaţi oamenilor oneşti, cu frica lui Dumnezeu, când este vorba de câştigat oarece din conducerea unei gloate, de mici sau mari dimensiuni. Pe vremea lui Ceauşescu, la internatele liceelor sau şcolilor profesionale şefii de dormitor erau cei cunoscuţi drept mari scandalagii, în faţa cărora nu crâcnea nimeni. Şeful internatului ştia că se putea baza pe ei, că toţi vor respecta regulamentul de ordine interioară, pentru că altfel se alegeau cu corecţii fizice extrem de contondente. Aşişderea, şi atunci şi astăzi şefii din puşcării sunt indivizii cei mai cunoscuţi şi temuţi pentru ferocitatea lor.

Nu altfel se întâmplă cu ceea ce definim drept credibilitate a unor ţări cărora li s-a trasat de către organismele europene şi mondiale un anumit parcurs. România avea o credibilitate extrem de mare pe timpul lui Ceauşescu, pentru că toţi ştiau că acesta va face absolut orice pentru a plăti datoriile, chiar dacă ar fi ca poporul să crape de foame. La fel a făcut şi Băsescu, tăind fără să clipească pensiile şi salariile, iar cămătarii, şefii lui direcţi, i-au permis să facă orice, dând peste bot poporului care a îndrăznit să mârâie. Sunt convins că şi de această dată îl vor sprijini până în pânzele albe, atât la alegerile prezidenţiale cât şi după, pentru preluarea puterii. Pentru că un şef de celulă mai „credibil” nu vor găsi în vecii vecilor.

„Timp de zece ani, nu a avut loc nicio revoltă populară, semn că şeful celulei îşi merită credibilitatea”

simion.todoca@russmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !