Voyages, voyages… la Bibliotecă

De Vasile Filip
Voyages, voyages… la Bibliotecă
Începe o nouă „rundă” de călătorii imaginare la Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol”.

Proiectul Bibliotecii Judeţene Arad „Voyages, voyages…”continuă şi în acest an. Prima „călătorie” la care sunteţi invitaţi în 2016, se desfăşoară vineri, 22 ianuarie, şi are ca destinaţie Belgia și Olanda.
Şi iată şi câteva informaţii – pe care ni le oferă responsabilul PR al Bibliotecii, Lucia Bibarţ – despre locurile în care urmează să ajungeţi.

Belgia.

Belgia este un stat federal, format din trei regiuni: Flandra (comunitatea flamandă) în nord, Valonia (comunitatea francofonă) în sud și Bruxelles (capitala bilingvă, în care atât franceza, cât și neerlandeza, au statut de limbă oficială). De asemenea, există o comunitate germană în estul țării. Peisajul variat al Belgiei include: 67 de kilometri de coastă și câmpie de-a lungul Mării Nordului, un podiș în centrul țării, dealuri și păduri în sud, în regiunea Ardenilor.

Olanda.

Țările de Jos (denumite informal Olanda; în neerlandeză Nederland, în frizonă Nederlân) este o monarhie constituțională, stat membru fondator al Beneluxului și al Uniunii Europene, situat în nord-vestul Europei în vecinătatea Mării Nordului, Belgiei și Germaniei. Țările de Jos împreună cu câteva colonii de peste mări formează Regatul Țărilor de Jos.

Numele colocvial de Olanda, sub care mai sunt cunoscute Țările de Jos, acoperă însă doar o parte din teritoriul țării, anume provinciile Olanda de Nord și Olanda de Sud. Locuitorii Țărilor de Jos sunt numiți în engleză Dutch, nume derivat de la aceeași rădăcină ca germană deutsch, adică “germani”. Limba neerlandeză este forma literară a germanei plate, limba vorbită ca dialect în nordul Germaniei.

Un sfert din teritoriul Țărilor de Jos se află sub nivelul mării cu altitudine medie, statul având cea mai joasă altitudine din lume. De asemenea este una dintre țările cele mai dens populate din lume. Este cunoscută pentru digurile, morile de vânt și lalelele sale, dar și pentru toleranța sa pe plan social. Este membră NATO și UE. Pe teritoriul său se află sediul Curții Penale Internaționale.

Capitala Țărilor de Jos este Amsterdam. În timp ce Amsterdam este capitala oficială a țării conform Constituției, în Haga (înneerlandeză Den Haag, sau oficial ’s-Gravenhage) se află sediul guvernului, reședința regală, precum și cea mai mare parte a ambasadelor.

Ghizii excursiei

Aşadar, sunteţi aşteptaţi vineri, la ora 17.00, în sala Concordia a Bibliotecii Judeţeane de unde vă vor prelua pe „traseul” stabilit ghizii excursiei: Georgiana şi Victor Maria!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !