Zapada nu ne-a dat de furca pe drumuri

Zapada nu ne-a dat de furca pe drumuri
Utilajele de deszăpezire au ieşit pe drumurile judeţene pentru a combate zăpada care s-a aşternut încă de luni dimineaţa.

ARAD. 19 utilaje s-au „bătut” cu zăpada de pe drumurile judeţene încă de luni dimineaţa, de la ora 5:00, imediat după ce primii fulgi de nea au început să cadă din văzduh. Potrivit informaţiilor furnizate de către Consiliul Judeţean Arad (CJA), cele mai afectate zone au fost Aradul şi Lipova, aici ninsoarea fiind mai intensă decât în restul judeţului.

„În aceste două zone a nins cel mai mult, utilajele de deszăpezire ieşind pe drumuri încă de la ora 5:00. Utilajele au împrăştiat material antiderapant pentru a preîntâmpina apariţia poleiului”, a declarat Cristian Drăgan, administratorul judeţului. Acesta a mai spus că, din fericire, nu au fost probleme pe niciuna dintre şoselele judeţene.

„Utilajele au menţinut drumurile circulabile. Nu au fost semnalate probleme pe niciuna dintre şoselele judeţene. Am luat legătura cu primarii din localităţi, cu Poliţia, şi nu am fost anunţaţi despre incidente apărute pe drumuri, despre accidente sau ieşiri în decor”, a spus Drăgan.

CJA a hotărât să menţină un număr redus de utilaje de deszăpezire şi nu a dat ordin de echipare a celorlalte autovehicule de intervenţie. „După cum am anunţat, pentru a face economii la buget, am hotărât să scoatem din baze şapte utilaje de deszăpezire. Aşadar, pentru ele nu plătim orele de staţionare. Cu toate acestea, ne-am descurcat cu cele 19 utilaje pe care le-am avut în baze. Faptul că ninsoarea a durat destul de puţin şi că temperaturile au fost destul de ridicate, nefavorizând apariţia poleiului, ne-a convins că nu are rost, pentru moment, să echipăm şi restul de şapte utilaje pentru a interveni pe drumuri. Dacă situaţia o va impune, vom emite un ordin de intrare în baze pentru respectivele utilaje. Însă, pentru moment, previziunile meteorologice nu anunţă vreme rea”, a mai spus Drăgan.

Două TIR-uri au blocat DN 7

Situaţia nu a fost, însă, la fel de liniştită şi pe drumurile naţionale, în speţă pe DN 7. Două TIR-uri s-au răsturnat luni dimineața între Lipova și Păuliș și în localitatea Toc. Acestea s-au răsturnat din aceeași cauză: neadaptarea vitezei la condițiile de drum. Din fericire, cele două incidente rutiere nu s-au soldat cu victime sau cu pagube materiale semnificative. Primul autotren s-a răsturnat pe șosea între Lipova și Păuliș, traficul rutier fiind oprit pe ambele sensuri. Cel de-al doilea TIR s-a răsturnat în localitatea Toc dinspre Arad. Și aici traficul rutier a fost blocat în urma incidentului. După mai bine de două ore, circulația rutieră a fost deblocată pe un singur fir, circulându-se alternativ în ambele sensuri în zonele în care s-au răsturnat autotrenurile. La fața locului au fost trimise utilaje pentru a ridica TIR-urile răsturnate. Şi în aceste cazuri nu se poate vorbi despre starea drumului, ci despre neadaptarea vitezei. Pentru că, ne spun drumarii, indiferent de cât de prompt se intervine pentru deszăpezire, şoferii trebuie să conducă în condiţii de iarnă când ninge.

Cald, apoi frig

Meteorologii anunţă că, în zilele care urmează, vremea se va încălzi în judeţul nostru, ninsorile şi ploile urmând să facă loc razelor de soare. În schimb, vremea s-ar putea strica la sfârşitul acestei săptămâni, începutul săptămânii viitoare, când meteorologii anunţă noi precipitaţii sub formă de ninsoare.

JA-A.G.,I.C.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !